Politička stvarnost kroz prizmu performansa | kulturpunkt

Politička stvarnost kroz prizmu performansa

Domino je pokrenuo online bazu koja dokumentira i kontekstualizira najistaknutije političke performanse, akcije i happeninge s ovih prostora od 1960-ih do danas.

Pripremila: Ivana Pejić

FOTO: Željko Jerman, Ovo nije moj svijet, 1976.

  • A
  • +
  • -

Udruga Domino pokrenula je online bazu podataka o političkom performansu u Hrvatskoj koja okuplja neke od najistaknutijih performansa, akcija i happeninga s ovih prostora od 1960-ih do danas. Kolekcija radova obuhvaća pionirske pothvate Brace Dimitrijevića, Tomislava Gotovca i Sanje Iveković, (manje) poznate akcije iz ratnog i tranzicijskog perioda, kao i recentnija ostvarenja poput onih Siniše Labrovića, Dalibora Martinisa, Nike Rukavina i Milijane Babić. Zajednički im je nazivnik snažna politička poruka: umjetnici i umjetnice u svojim su radovima progovarali o položaju žena, manjina, umjetnika, radnika, obespravljenih i drugih skupina kao i o temama koje nisu vezane isključivo uz identitetska određenja, poput neokonzervativizma, problema javnih prostora, korupcije i drugih.

Online baza rezultat je istraživanja povijesti političkog performansa kojeg je započeo Zvonimir Dobrović, umjetnički ravnatelj udruge Domino, a proveli Josipa Bubaš i Darko Šimičić. Uvidom u dostupnu literaturu i kataloge te kroz razgovore sa samim umjetnicima/cama i njima bliskim ljudima, istraživački tim je opisao odabrane performanse, njihov društveno-politički kontekst i odjek te sakupio popratne vizualne materijale i isječke iz novina. Baza služi dokumentiranju angažiranih umjetničkih praksi i kao takva je, napominju pokretači, otvorena za nadopunu i nadgradnju, kako bi što točnije i aktualnije mapirala topografiju političkog performansa u Hrvatskoj.

Njeno pokretanje ujedno označava i početak projekta koji će u 2021. godini problematizirati ovo umjetničko područje kroz diskurzivni program, izložbu i popratne reinterpretacije ključnih koncepata od strane mladih performera. Sama udruga Domino od početka svog rada 2003. godine aktivno djeluje produciranjem i predstavljanjem umjetničkih projekata u sferi političkog performansa, od kojih su mnogi dobili i značajniju pažnju šire javnosti. 

"Sagledavanje recentne političke stvarnosti kroz prizmu političkih performansa daje specifičnu perspektivu na šire društveno, ideološko i kulturno okruženje u kojem živimo. Nadamo se da će ova baza, koja će s vremenom rasti i sadržavati sve više važnih performansa, otvoriti novo područje za istraživanje, dokumentiranje i praćenje umjetničkog rada nekoliko generacija suvremenih umjetnika kroz prizmu njihovog umjetničkog angažmana i aktivističkog doprinosa razvoju tolerantnijeg, osvještenijeg i slobodnijeg društva", ističu. 

Bazu političkih performansa u Hrvatskoj možete pregledati ovdje.

Objavio/la ivana [at] kulturpunkt.hr 02.06.2021

VEZANE VIJESTI

Krijesovi za reproduktivne pritiske

Pripremila: Hana Sirovica

Program Budućnost političkog performansa nastavlja se intervencijom Josipe Bubaš, koja će na 1. maj ukazati na boljke demografskih i natalitetnih politika.

Imaginarij za čitanje nedovršene priče grada

Piše: Ivana Pejić

Knjiga Anamnesis: Dijalozi umjetnosti u javnom prostoru otvara pitanje na koji način novi oblici društvenog organiziranja mogu stvoriti nove prostore javne, političke ekspresije.

Čija je privilegija prisutnosti?

Pripremila: Matija Mrakovčić
Knjiga Ružice Šimunović prva donosi povijest ženskog izvedbenog djelovanja u Hrvatskoj, potkrijepljenu dubinskim intervjuima s umjetnicama koje se performansom bave od 1970-ih do danas.