Politički angažirani i artikulirani učenici | kulturpunkt

Vijesti Znanost i obrazovanje

<

Politički angažirani i artikulirani učenici

Kratki film We Rule The School prikazuje prosvjede brazilskih učenika koji su se u borbi protiv zatvaranja javnih škola suočili i sa policijskom brutalnošću.

Pripremila: Martina Domladovac

We Rule The School,Danijel Hunt, 2016

Kratki dokumentarni film We Rule The School (Mi vladamo školom), platforme Brasil Wire, prikazuje prosvjede učenika u Brazilu koji su počeli u studenom 2015. godine. Aktivisti stari od trinaest do osamnaest godina odlučili su zauzeti više od pedeset škola u brazilskom São Paulu nakon što je najavljeno državno restrukturiranje školstva koje bi dovelo bi do zatvaranja velikog broja javnih škola.

São Paulo ekonomski je najrazvijenije područje Brazila u kojem obrazovanje spada pod gradsku i državnu upravu. I dok su gradske škole São Paula među najboljima u zemlji, državne škole prepuštene su propadanju. Brasil Wire prenosi kako je prošle godine, šest mjeseci nakon što je najavljena gradnja četrdeset devet novih zatvora, objavljeno kako nema dovoljno novca za toaletni papir u državnim školama. U listopadu, guverner Geraldo Alcman objavio je da se zbog fiskalne učinkovitosti zatvaraju devedeset tri škole u širem području São Paula, što bi tisućama djece, iz uglavnom perifernih područja grada, otežalo dolazak u nove, prenatrpane škole.

Učenici su se zato odlučili pobuniti izlaskom na ulice i zaposjedanjem škola, zbog čega su se morali oduprijeti i policijskom nasilju. "Ne borimo se samo za sebe, djelujemo i za djecu policajaca koja također vjerojatno nisu u privatnim školama", kaže jedan od prosvjednika.

"Jedna od stvari koja me zaista pogodila je koliko su politički angažirani i artikulirani ti učenici, posebno u kontekstu vrlo uskog prostora medijskog vlasništva sa vrlo konzervativnim prizvukom", kaže redatelj Danijel Hunt. Istaknuo je i da je prosvjedima posebno napadnuta politika guvernera Alcmana, koji je čak uhvaćen u podmićivanju medija kako bi spriječio negativan publicitet, prenosi Dazed.

Objavio/la martina [at] kulturpunkt.hr 19.02.2016

VEZANE VIJESTI

Nada za zemlju koja živi prošlost

Piše: Matija Mrakovčić
Objavljeno je prvih dvadeset dokumenata cjelovite kurikularne reforme.

Abeceda kapitalizma

Piše: Martina Domladovac
Djecu je neophodno što ranije lišiti djetinjstva i naučiti da je novac mjerilo čovjeka, njegovog domoljublja i njegove vrijednosti, on razlikuje one koji su na vrhu od onih na dnu.

Prosvjedi koji su obilježili 2015.

Piše: Martina Domladovac

Prema portalu Dazed, brojni prosvjedi i društveni pokreti, iako nisu ostvarili svoj primarni cilj, potaknuli su važne rasprave i utjecali na promjenu javne svijesti.