Politički pritisak na javni servis | kulturpunkt

Vijesti Mediji

<

Politički pritisak na javni servis

Platforma 112 ocijenila je da je skidanje Montiranog procesa s programa HRT-a politički pritisak na javni servis.

Pripremio: Vatroslav Miloš

FOTO: Lana Slivar Dominić

  • A
  • +
  • -

Nakon što je HRT s malih ekrana skinuo satiričnu emisiju Montirani proces, udruge okupljene u Platformu 112 ocijenile su kako je riječ o političkom pritisku na javni servis, jer je ta emisija ukinuta zbog navodne neprimjerenosti i uvredljivosti, ali bez argumentacije i navođenja spornih scena, kao i objašnjenja njihove neprihvatljivosti.

Platforma 112 otvorenim je pismom zatražila od Programskog vijeća HRT-a i Vijeća za elektoničke medije da iskažu stručno mišljenje o odustajanju od emitiranja emisije i otkazivanju ostatka tog serijala, dok od saborskih zastupnika i nadležnih saborskih odbora traže da stanu u zaštitu prava na slobodu mišljenja i izražavanja, te osude i onemoguće cenzuru na javnom medijskom servisu.

"Ukidanje Montiranog procesa primjer je nedopustivog političkog pritiska na javni servis kojem se treba hitno oduprijeti", poručuju iz Platforme 112, ocjenjujući da je ta odluka, koja dovodi u pitanje slobodu izražavanja i umjetničke slobode na HRT-u, problematična zbog nejasnih temelja optužbe o širenju netrpeljivosti, kao i zbog nejasnih ovlasti tijela koje je donijelo odluku.

HRT je odlučio na programskom kolegiju da se od nedjelje, 20. ožujka, više neće emitirati Montirani proces niti će se nastaviti snimanje preostalih nekoliko nastavaka predviđenih potpisanim ugovorom, tvrdeći da se u dijelu scenarija spominje sadržaj neprimjeren emitiranju na HRT i da je tema satirične emisije zloupotrebljena za raspirivanje vjerske, nacionalne i druge netrpeljivosti.

Udruge navode da je nešto preciznije pojašnjenje porijekla odluke dao v. d. ravnatelja Programa HRT-a Jozo Barišić koji je 20. ožujka u intervjuu Jutarnjem listu rekao da je urednica odbila autorizaciju scenarija jer je jedan skeč nosio naslov "Židovi će sravniti cijeli svijet".

No, tu je izjavu, navodi Platforma 112, demantirao sudionik spornog skeča Ognjen Kraus, predsjednik Židovske općine Zagreb, koji je T-portalu 22. ožujka rekao: "To je lov na vještice i nema veze s antisemitizmom. Zna se što je skeč. Prvo pitanje koje mi je bilo postavljeno bilo je upravo u vezi antisemitizma. Kako netko uopće može pomisliti da bih ja sudjelovao u tom intervjuu da je pitanje bilo antisemitsko? Vidio sam cijelu epizodu i sve je bilo u redu", navodi se u priopćenju.

Ocjenjuje se pritom kako se u nedostatku vlastite argumentacije zaključak HRT-a da je satira zloupotrebljena radi raspirivanja vjerske i nacionalne netolerancije svodi na isprazno etiketiranje i manipuliranje političkom satirom, a time i relativizaciju opasnosti od političke zbilje u kojoj tu vrstu netrpeljivosti šire neke od vodećih političkih figura.

Udruge okupljene u Platformi 112 smatraju također da HRT, bez jasnog objašnjenja što je problematično u konceptu emisije, uvodi arbitrarnost u procese donošenja odluka čime dovodi u pitanje vjerodostojnost HRT-a kao informativnog medija.

K tome, odluku o neemitiranju te emisije donio je "programski kolegij", odnosno programsko vodstvo čije osnivanje, način rada te ovlasti nisu predviđene Zakonom o HRT-u, Ugovorom između HRT-a i Vlade, Statutom HRT-a ni Pravilnikom o unutarnjem ustrojstvu HRT-a, navodi se u pismu. 

Uz petnaestak udruga okupljenih u Platformu 112,  tim zahtjevima pridružilo se nekoliko nevladinih udruga, među kojima i Hrvatsko novinarsko društvo.

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 24.03.2016

VEZANE VIJESTI

Protiv sijanja straha

Pripremio: Vatroslav Miloš

Hrvatsko društvo pisaca i Hrvatski PEN centar reagirali su na ukidanje satirične emisije Montirani proces na HRT-u.

Prilog zamišljanju budućnosti gradova

Piše: Antonija Letinić
Povodom Međunarodnog dana borbe protiv rasne diskiminacije u klubu Booksa održava se čitanje poezije nakon čega će zainteresirani posjetitelji moći sudjelovati u satu arapskog jezika.

Plamteći besmisao svakodnevice

Piše: Vatroslav Miloš

Izbor iz tjedna u medijima: od montiranog procesa za Montirani proces, preko masakra u Dvoru na Uni, do Ase Briggsa i nalaženja smisla u sve većoj količini dostupne glazbe.