Političnost djela Željka Badurine | kulturpunkt

Najave Razgovor

<

Političnost djela Željka Badurine

U sklopu izložbe T-HT nagrade u MSU-u održat će se diskusija o političnosti rada Željka Badurine.

16.03.2011 , Zagreb - Muzej suvremene umjetnosti
  • A
  • +
  • -

Željko Badurina je konceptualni umjetnik, ponajviše poznat po ciklusu „razglednica“ Post-art, koje godinama šalje na brojne adrese iz umjetničkog svijeta, u kojima neposredno reagira na aktualne probleme iz našeg umjetničkog, društvenog i političkog okruženja.

Na prošlom T-HT natječaju umjetnik je pokušao "podmititi" Stručno povjerenstvo stereotipnim poklonima – muške članove žirija viskijem i svilenom kravatom, a ženske svilenim maramama i bombonijerom Bajadera – kako bi bio uvršten na izložbu. Rad je bio zamišljen kao kritika i metafora opće korumpiranosti hrvatskog društva, čije posljedice osobito osjećamo posljednjih godina. No Stručno povjerenstvo se nije dalo "potkupiti", mito je vraćeno, a umjetnik nije izlagao na THT izložbi.

Za ovogodišnju izložbu, Badurina Stručnom povjerenstvu šalje na razmatranje svoj prošlogodišnji rad o mitu, koji se sastoji od materijalnih ostataka pokušaja podmićivanja (boce viskija, Bajadere, svilene marame i kravate) i pisma žiriju, dakle, dokumentacije rada kao umjetničkog djela.

Što je politično u radu Željka Badurine – sadržaj ili metoda? Je li se promjenom konteksta promijenilo i značenje rada, koji se temelji na postduchampovskoj ready-made strategiji, karakterističnoj za Badurinu? Kako taj rad funkcionira sada kao "umjetnička dokumentacija"? Ova pitanja otvorit će diskusija u MSU-u u srijedu, 16. ožujka u 17 sati. Razgovor će moderirati kustosica Danijela Bilopavlović.


Objavio/la antonija [at] kulturpunkt.hr 15.03.2011