Politika, ekologija, opera | kulturpunkt

Vijesti Izvedbene umjetnosti

<

Politika, ekologija, opera

Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu za opernu koprodukciju Kein Licht osvojilo je prestižnu nagradu FEDORA.

Piše: Vatroslav Miloš

Nicolas Stemann; FOTO: Armin Smailović

  • A
  • +
  • -

Kein Licht je koprodukcija za koju je libreto, prema vlastitom dramskom tekstu, napisala austrijska književnica i dobitnica Nobelove nagrade za književnost Elfriede Jelinek, glazbu potpisuje suvremeni francuski kompozitor Phillippe Manoury, čiji rad obilježava utjecaj Pierrea Bouleza, Karlheinza Stockhausena i Iannisa Xenakisa, a režiju njemački kazališni redatelj Nicolas Stemann. Produkciju potpisuju Hrvatsko narodno kazalištu u Zagrebu, Opera Comique iz Pariza, Les Théâtres de la Ville de Luxembourg i Münchner Kammerspiele te festival Ruhrtriennale i ansambl Lucilin iz Luksemburga (Luksemburg).

"Riječ je o projektu", ističe se, "koji kroz globalnu i metaforičku refleksiju propituje našu individualnu i kolektivnu odgovornost vezanu uz ekološke i političke probleme. Opera propituje  i neke od opsesivnih tema današnjice kao što je odnos čovjeka prema suvremenoj tehnologiji i to na primjeru razarajućeg djelovanja nuklearne energije". 

U konkurenciji za ovogodišnju nagradu našlo se više od 30 projekata, o kojima su kao članovi žirija odlučivali John Allison, urednik časopisa Opera Magazine, Pierre Audi, ravnatelj Nizozemske nacionalne opere, Kjell Englund, ravnatelj i umjetnički direktor švedske opere Norrlands Operan, Nicholas Payne, ravnatelj udruženja Opera Europa, Peter Spuhler, ravnatelj Državnog kazališta Karlsruhe iz Njemačke i John Matabosch, umjetnički direktor Kraljevskog kazališta u Madridu. 

"Iznimna mi je čast da smo u velikoj konkurenciji, u kojoj su bile neke od slavnih europskih kazališnih kuća, osvojili prestižnu europsku nagradu za operu koju ćemo realizirati sljedeće godine u koprodukciji s pariškom Operom Comique. Posebno mi se čini uzbudljivim suradnja s velikim europskim i svjetskim umjetnicima kao što su nobelovka Elfride Jelinek i jedan od najatraktivnijih njemačkih redatelja Nicolas Stehmann. Ovo je svakako značajno priznanje Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu za njegovu europsku orijentaciju u promicanju suvremenog stvaralaštva, ali i priznanje značajno za cjelokupnu hrvatsku kulturu", rekla je Dubravka Vrgoč, intendantica zagrebačkoga HNK.

FEDORA – europska udruga ljubitelja opere i baleta neprofitna je organizacija koja za cilj ima promicati operu i balet prikupljanjem sredstava za nova ostvarenja i koprodukcijske projekte između opernih kuća, festivala i umjetnika, a nagradu dodjeljuje na najbolju novu europsku autorsku operu. Članovi FEDORE prestižne su operne kuće, festivali, baletne skupine i glazbene udruge iz 14 europskih zemalja, među ostalima i britanski Royal Opera House, francuski Festival d'Aix-en-Provence i Kazalište Magdeburg.

Nagrađeno djelo, opera Kein Licht, bit će praizvedeno u rujnu 2017. na festivalu Ruhrtriennale u Njemačkoj, a potom izvedena u Parizu, Zagrebu i Luxemburgu. 

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 12.04.2016

VEZANE VIJESTI

Noćna mora poslije stoljetnog sna

Piše: Matija Mrakovčić
Povodom zabrane korištenja naslova Krležine novele, HNK Rijeka organizira okrugli stol o postdramskom kazalištu i obavezama kazališne izvedbe prema svojoj aktualnosti i zajednici.

Ogulinska bajka

Piše: Matija Mrakovčić

Za Europski muzej godine nominirana je Ivanina kuća bajke, baš na stotu obljetnicu prvog izdanja Priča iz davnine Ivane Brlić Mažuranić.

Feministička perspektiva mode

Piše: Martina Domladovac

Održana je promocija hrvatskog izdanja knjige Zašiveno do bola kojom autorica Tansy E. Hoskins dekonstruira pomno građenu medijsku sliku o modnoj industriji.