Politika, ekonomija, feminizam | kulturpunkt

Najave Predavanje

<

Politika, ekonomija, feminizam

Obrazovni program Centra za ženske studije predavanjem Sonje Lokar završava još jednu nastavnu godinu.

20.05.2016 , Zagreb - net.kulturni klub mama

FOTO: Roman Šipič/Delo

Dvosemestralni studij zaključuje se velikim kolegijem Feministička kritika političke ekonomije u okviru kojega su obrađene tematske jedinice vezane za marksističku kritiku političke ekonomije, teoriju socijalne reprodukcije, ženska radnička i sindikalna prava te socijalnu državu. Zadnje predavanje otvoreno je i za širu javnost, a 20. svibnja će ga održati Sonja Lokar uz moderaciju Ankice Čakardić, koordinatorice obrazovnog programa u Centru za ženske studije. Razgovor traje od 18 do 20 sati, a održava se u Multimedijalnom institututu MAMA u Preradovićevoj 18.

Sonja Lokar je slovenska feministkinja i sociologinja, bila je predsjednica Europskog ženskog lobija, trenutno je izvršna direktorica Ljubljanskog ureda CEE Mreže za rodnu jednakost. Poznata je političarka još iz doba bivše države; bila je članica radnog predsjedništva na izvanrednom 14. kongresu Saveza komunista Jugoslavije, održanom u Beogradu u siječnju 1990.

Sa Sonjom Lokar razgovarat će se o mnogim temama, a pored ostalih i o feminističkom pokretu, nekad i danas, o stanju ženskih prava nakon raspada Jugoslavije i u Europi od 1990-ih. O socijalizmu i socijaldemokraciji, tranziciji, ljevici i njezinim revolucionarnim potencijalima. Također će se diskutirati i o fašizaciji društva i neoliberalizmu, o radu, sindikalizmu i radničkim pravima, o antikapitalističkim strategijama otpora i borbi protiv sistemske opresije. Od Sonje Lokar pokušat će se čuti i njezino iskustvo kao političarke, na koji način se u okviru stranačke politike borila za ženska prava te koliko se taj tip angažmana razlikuje od djelovanja u civilnom sektoru.

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 17.05.2016