Politika (iza) sukoba | kulturpunkt

Vijesti Teorija

<

Politika (iza) sukoba

Chantal Mouffe u novoj se knjizi hvata u koštac sa sve prisutnijim problemom političkih sukoba.

  • A
  • +
  • -

Nova knjiga Chantal Mouffe Agonistics: Thinking the World Politically kao središnji problem postavlja oblike političkog sukoba. Naime, jasno je da je u trenutnim postavkama globalnog demokratiziranog društva politički sukob neizbježan i potreban. Na primjeru recentnijih valova nasilnih protesta predvođenih mladima, Mouffe ukazuje na situaciju u kojoj dolazi do potpunog izostanka artikuliranja jasnih političkih stavova, čime se u pitanje uvijek dovodi sama svrha i opravdanost istih. 

Stoga promatra pojavu antagonističkih sukoba koje smatra pogubnima za kontinuirano održavanje demokratskog sustava. Kako bi se izmirio očiti pluralizam vrijednosti, Mouffe poseže za idejom agonizma. "Postoji još jedan način na koji se antagonistički sukobi mogu izraziti te je to ono što nazivam agonizmom. U tom slučaju sukobljene strane umjesto da tretiraju svoje suprotstavljene kao neprijatelje, tretiraju ih kao protivnike, što znači da postoji prepoznavanje legitimnosti zahtijeva Drugoga", izjavila je Mouffe u intervjuu za grčki Re-public. Upravo na ovoj potrazi za radikalnom i pluralnom demokracijom temelji se agonistička filozofija, s krajnjim ciljem pronalaska novih načina promjene. 

Chantal Mouffe belgijska je politička teoretičarka. Studirala je u Louvainu, Parizu i Essexu, a predavačku karijeru nastavila je na američkim sveučilištima. Od 1989. do 1995. bila je ravnateljica Collège International de Philosphie, a trenutno je zaposlena na Sveučilištu Westminster u Londonu. Uz knjigu Hegemony and Socialist Strategy (1985.), nastalu u koautorstvu sa argentinskim političkim teoretičarem Ernestom Laclauom, autorica knjiga The Return of the Political (1993.), The Democratic Paradox (2000.) i On the Political (2005.)

Priredio: Tomislav Žilić / Foto: Kristine Kiilerich

Objavio/la tomislav [at] kulturpunkt.hr 19.09.2013