Politika nulte tolerancije | kulturpunkt

Najave Simpozij

<

Politika nulte tolerancije

Studenti za izbjeglice i Klub studenata sociologije Diskrepancija organiziraju međunarodni simpozij Krimigracija – kriminalizacija migracija i građanske solidarnosti.

27.11.2018 - 28.11.2018 , Zagreb - Filozofski fakultet

FOTO: Studenti za izbjeglice / Facebook

  • A
  • +
  • -

U utorak, 27. i srijedu, 28. studenog, u konferencijskoj dvorani Filozofskog fakulteta Studenti za izbjeglice i Klub studenata sociologije Diskrepancija organiziraju međunarodni simpozij Krimigracija – kriminalizacija migracija i građanske solidarnosti. Simpozij je otvoren za javnost i nime se želi potaknuti stvaranje konstruktivnog dijaloga o migracijama. 

Europska Unija je 2002. godine prihvatila tzv. Facilitators’ Package – zakonski okvir usmjeren na sprječavanje i kažnjavanje ilegalnog ulaska, kretanja i boravka na prostoru država članica. Direktiva je usmjerena ne samo na migrante s područja zemalja ne-članica, već i na bilo koju osobu koja asistira u bilo kojem stadiju takve migracije. Osim toga, stvorena je u svrhu kriminalizacije krijumčarenja ljudi, no te mjere opreza su poprimile novo značenje u novom kontekstu; 2015. godina u Europi bit će zapamćena po onome što se popularno naziva "izbjeglička kriza".

Veliki val migracije izazvao je humanitarnu krizu koja je potaknula brojne volontere i aktiviste na djelovanje, no zbog svoje angažiranosti, u skladu s prijašnje spomenutom EU direktivom, prozvani su krijumčarima, odnosno kriminalcima.

Sličan fenomen skoro je prošao nezapaženo 2014. godine u SAD-u. Međutim, dolaskom Donalda Trumpa na predsjedničku poziciju, to se promijenilo. Već u svojoj predizbornoj kampanji privukao je medijsku pozornost istaknuvši kao jedan od svojih ciljeva, deportaciju 11 milijuna ilegalnih imigranata i izgradnju zida duž američko-meksičke granice. Ove godine uvedena je politika nulte tolerancije zbog koje je u manje od dva mjeseca oduzeto 2 300 migrantske djece svojim roditeljima pri pokušaju prelaska južne granice SAD-a.

Način na koji se EU i SAD nose s fenomenom migracija i s njima vezanim aktivnostima, nije ostao izoliran vremenski ni prostorno. Takvi primjeri su zabilježeni i u zemljama sjeverne Afrike, zemljama Sahel regije, Turskoj i drugima, a rastući europski trend populizma i desno-orijentiranih političkih stranaka s naglaskom na anti-imigracijsku politiku ne odaje skoro preokretanje situacije.

Više o Simpoziju pratite na Facebook stranici.

Objavio/la martina [at] kulturpunkt.hr 22.11.2018