Politike identiteta i migracijske prakse | kulturpunkt

Najave Događanje

<

Politike identiteta i migracijske prakse

Putem tribina, izložbe i projekcija, Europoly istražuje društveni, kulturni i umjetnički utjecaj dugotrajnog vala migracija od 60-ih godina prošlog stoljeća do danas.

02.05.2017 - 11.05.2017 , Zagreb - Kulturni informativni centar (KIC)

Serija regionalnih konferencija EUROPOLY multidisciplinarni je projekt udruga Bijeli val (Hrvatska), Krokodil (Srbija), Crvena (Bosna i Hercegovina) i BLOCKFREI (Austrija) koji se bavi temom migracija, prvenstveno s područja Jugoistočne Europe u zemlje centralne i zapadne Europe; počevši od velikog vala ekonomskih migranata (takozvanih gastarbajtera) iz šezdesetih i sedamdesetih godina dvadesetog stoljeća preko desetina tisuća ratnih izbjeglica iz devedesetih, anti-provincijskih odlazaka mladih uglavnom u svjetske metropole kao i konstantnog odljeva mozgova te najnovije izbjegličke krize koja se preko Balkana kreće prema europskim zemljama. 

Namjera projekta je istražiti i mapirati intenzivan društveni, kulturni i umjetnički utjecaj koji je ovaj dugotrajan val migracija ostavio kako na zemlje Zapadnog Balkana, tako i na zemlje koje su najčešće predstavljale finalnu migrantsku destinaciju. Panel diskusije, izložbeni program i filmske projekcije održavat će se tijekom 2017. godine u četiri grada: Beogradu, Zagrebu, Sarajevu i Beču. 

Zagrebački segment programa održava se od 2. do 11. svibnja u Kulturno informativnom centru (KIC)

Okosnica i polazišna točka projekta je EUROPOLY - The European Union Identity Trading Game, umjetnička instalacija srpsko-austrijskog umjetnika Dejana Kaludjerovića inspirirana društvenom igrom Monopoly, koja preispituje položaj imigranata u EU, kao i samu ideju EU te jaz između ideala i prakse. Građani zemalja koje nisu članice EU, a koji rade u zemljama članicama EU fotografirani su i zastupljeni u igri zajedno sa svojim profesijama. Sreća u velikoj mjeri određuje moguć uspjeh ili propast "igrača" koji žele postati dio EU i preuzeti novi europski identitet. Europska unija definira europski identitet kao nešto što se može steći samo unutar EU i što je rezervirano isključivo za građane Europske unije iako se Europa ne okončava na granicama Unije. Ipak, EU ima moć da definira identitete, moć da uspostavlja pravila igre kojima se drugi moraju povinuti. Potrošačko društvo Europske unije stvorilo je pravilo po kojem je sve na prodaju uključujući i naše identitete. 

Instalacija će biti izložena do 11. svibnja, do kada svi zainteresirani mogu odigrati partiju ove igre trgovanja europskim identitetom nalik na Monopoly. 

U sklopu izložbenog programa bit će predstavljen i video uradak GUESTures | GOSTIkulacije, dio dugotrajnog projekta Margarete Kern o ženama koje su krajem 1960-ih emigrirale iz Jugoslavije u Zapadni Berlin kako bi radile u tvornicama koje proizvode video i televizijsku opremu. Žene su sačinjavale velik dio populacije migrantskih radnika, no njihove priče uglavnom su odsutne iz službenih povijesti i arhiva kao i kolektivnog imaginarija. Margareta Kern vizualna je umjetnica, kulturalna aktivistkinja i predavačica na sveučilištu Falmouth, koja se izražava u medijima fotografije, videa, instalacije i kritičkog pisanja. 

U sklopu konferencije 2. i 3. svibnja u 19 sati održat će se dva panela, jedan posvećen društveno angažiranim umjetničkim praksama kritičnim prema migracijskoj i kulturnoj politici EU, a drugi politikama identiteta i migracijskim praksama na (ne)imaginarnom Balkanu. U prvom panelu sudjeluju umjetnice Andreja Kulunčić i Tanja Ostojić te dizajner i likovni kritičar Bojan Krištofić. U drugom panelu sudjeluju filozofkinja, teoretičarka i umjetnica Marina Gržinić Mauhler (istraživački centar Slovenske akademije znanosti i umjetnosti), Marijana Hameršak (znanstvena suradnica pri Institutu za etnologiju i folkloristiku u Zagrebu), politolog Viktor Koska (Fakultet političkih znanosti u Zagrebu) i antropolog Duško Petrović (Filozofski fakultet u Zagrebu). 

Osim izložbenog programa i panel diskusija, od 4. do 6. svibnja u KIC-u će se održati filmski ciklus osam recentnih filmova i kultnih klasika koji preispituju hibridni položaj gastarbajtera i migranata u balkansko-europskoj svakodnevici: od etnološke studije Halo München Krste Papića, preko crnohumornog dokumentarca Dragan Wende West Berlin Lene Müller i Dragana von Petrovića do subverzivnog Montenegro Dušana Makavejeva. Tu su i doku-drama Druga generacija Želimira Žilnika o petnaestogodišnjem Pavli koji se iz Stuttgarta vraća u Jugoslaviju gdje prolazi identitetsku i ideološku krizu; još jedan Papićev kratkiš Specijalni vlakovi te intimni prikaz jednog Pogrebnika na povratku iz rada u Njemačkoj i Austriji redatelja Dragana Nikolića. Katzelmacher je komad iz Fassbinderove radikalne faze o grupi mladih u Münchenu čiju rutinu uzdrma dolazak grčkog migrantskog radnika (glumi ga sȃm Fassbinder); dok Flotel Europa Vladimira Tomića govori o redateljevu odrastanju na istoimenom izbjegličkom brodu usidrenom u kopenhaški kanal. 

Ulaz na sva događanja je slobodan, a točan raspored potražite ovdje.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 01.05.2017