Polje divljih jagoda | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Polje divljih jagoda

Smultronstället, izložba švedskog umjetnika Johana Gustavssona otvara se u Galeriji VN.

19.07.2013 - 01.09.2013 , Zagreb - Galerija VN
  • A
  • +
  • -

"Osjećaj otuđenja pod utjecajem melankoličnog nasljeđa sjevera, omogućuje Gustavssonovim radovima ostvarivanje kako poetične tako i humoristične kakvoće. Oni su istraživanje nepoznatog, zaranjaju u ono što ne razumijemo u potpunosti. Istovremena prisutnost teške istine je neizbježna. Naziv Smultronstället se odnosi na švedsku riječ polje divljih jagoda, no također označava podcijenjeno ali dragocjeno mjesto, često s upisanom osobnom ili sentimentalnom vrijednošću", piše o Gustavssonovom radu Hans Theys.

Johan Gustavsson rođen je 1978. godine u Stockholmu. Pohađao je nekoliko umjetničkih akademija i boravio godinu dana u Švedskoj i jednu godinu u Finskoj prije nego što je došao studirati u Haag, na Kraljevsku umjetničku akademiju, gdje je diplomirao 2004. godine na Odsjeku za 3-D. U to vrijeme preuzeo je na sebe organizaciju sada devetnaestogodišnjeg prostora pod vodstvom umjetnika 1646. Ondje još uvijek kurira i organizira izložbe. Tijekom posljednjih sedam godina Gustavsson radi kao tutor na Odsjeku za interaktivni medijski dizajn Kraljevske akademije u Haagu. Uz to već šest godina predaje strukturiranje slike (image development) na Odsjeku za fotografiju, KABK. Godine 2008. Gustavsson je bio kulturni ambasador za Gemeente Den Haag te je putovao u mnoge strane zemlje kako bi promicao hašku vizualnu umjetnost. Nedavno je pokrenuo novi projekt The Naked, na kojemu djeluje i kao član odbora. Projekt se odvija u suradnji s Hichamom Khalidijem (Tag), Robom Knijnon (Heden), Eelcom van der Lingenom (Nest) i Mariusom Lutom (Billytown).

Otvorenje izložbe je zakazano za petak, 19. srpnja, u 19 sati, a ista će ostati otvorena do 1. rujna. Galerija VN otvorena je ponedjeljkom i utorkom od 14 do 20 sati, a od srijede do subote od 8 do 14 sati. 

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 16.07.2013