Polje susreta različitih skupina | kulturpunkt

Najave Akcija

<

Polje susreta različitih skupina

Tijekom posljednje četiri godine Skribonauti, u suradnji sa suvremenim umjetnicima provode umjetničke programe i radionice u 9 zatvora-kaznionica u Hrvatskoj.

05.12.2016 - 12.12.2016 , Rijeka - Filodrammatica

Filmaktiv poziva na otvorenje izložbe Izvana/Iznutra partnerske organizacije Skribonauti koje je zakazano za ponedjeljak, 5. prosinca, u 20 sati u galeriji Filodrammatica. Izložba radova zatvorenika iz 9 zatvora i kaznionica u Hrvatskoj ostaje otvorena do ponedjeljka, 12. prosinca. Galerija je otvorena svakog radnog dana od 16 - 20 sati, a ulaz je slobodan.

Tijekom posljednje četiri godine Skribonauti, u suradnji sa suvremenim umjetnicima/icama, provode umjetničke programe i radionice u 9 zatvora/kaznionica u Hrvatskoj. Produkte radionica, točnije tekstove, stripove, animirane filmove i kratke dokumentarne filmove, objedinili smo u instalaciju koja za svoj cilj ima propitati odnos zatvorenosti i slobode, umjetnosti kao alata socijalnog uključivanja, biti komunikacijski kanal između onih iznutra (u zatvorima i kaznionicama) s onima izvana (posjetiteljima izložbe) te tako proširiti javnu raspravu o važnosti i mogućnostima umjetničkog rada u ovom kontekstu.

"Vođeni idejom da umjetnički djelo (u nastajanju) može biti polje susreta različitih društvenih skupina i instrument kohezije, osmisli smo program pod imenom Izvana/Iznutra. Osnovna ideja programa je kolaborativna, riječ je o zajedničkom kreativnom radu marginaliziranih skupina i umjetnika/ca s ciljem propitivanja mogućnosti umjetničke suradnje, razmjene ideja među onima koji su izvana (isključeni iz umjetničkih tokova i produkcije), a opet unutra (dio društva), s onima koji su iznutra (direktno uključeni u umjetničku produkciju), a opet izvana (na slobodi/izvan institucija). U ovakvom tipu rada kroz susret istražujemo dva pitanja: koliko rad sa marginaliziranim skupinama i prilagodba prostornim i inim ograničenjima institucija može potaknuti umjetnike na iznalaženje novih formi umjetničke artikulacije te koliko artikulacija (životnih) priča koje odstupaju od uobičajenog građanskog iskustva može doprinijeti propitivanju postojećih društvenih paradigmi, mijenjati percepciju o marginaliziranim skupinama i doprinijeti pronalaženju novih formi suživota i stvaranja.

Sam projekt sastoji se od dvije linije: umjetničkih radionica u tri zatvora, interaktivnog zatvorskog kina i festivala u kaznionici u Lipovici na kojem će publika "izvana" doći "unutra" na predstavljanje umjetničke kolaboracije između zatvorenika/ca i mentora. Drugu projektnu liniju čini turneja instalacije radova nastalih na radionicama u zatvorima u protekle četiri godine godine, koju realiziramo s partnerima Mamuze (Koprivnica), Art Radionica Lazareti (Dubrovnik) i Filmaktiv (Rijeka)".

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 05.12.2016