Poljubi zeku | kulturpunkt

Najave Okrugli stol

<

Poljubi zeku

Centar za dramsku umjetnost organizira okrugli stol u sklopu serije Razgovori radnika u kulturi koji će se baviti online aktivističkim praksama.

14.12.2013 , Zagreb - Booksa
  • A
  • +
  • -

Okrugli stol Poljubi zeku: društvene dinamike online aktivizma i izvedbe identiteta bit će posvećen razgovoru o uzorcima socijabilnosti na društvenim mrežama, kao i online konstrukcijom sebstva u kontekstu aktivističkih praksi. Odnosno, pitanjem što se događa našem samorazumijevanju kada je posredovano organizacijom socijalnih odnosa umreženih javnosti. Socijalne mreže, blogovi i online mediji proizvode kompleksne društvene dinamike, kao i određenu dramsku satisfakciju sudjelovanja u participativnim narativima, ali i ozbiljan zamor materijala i osjećaj uzaludnosti komunikacije kao rezultat lakoće komunikacije.

Komunikacija umreženih javnosti djeluje po sistemu eha: repetitivnog umnažanja, ali unutar zatvorenih sistema: slijedi se, čita i dijeli sadržaj koji već odgovara onome u što korisnik vjeruje i što podržava. Pokušat će se definirati trenutke, strategije i metode djelovanja u kojima "komora odjeka", ustaljeni režimi percepcije u određenom kontekstu, uspjevaju biti uzdrmani ili poljuljani te o afektivnom radu, energetskom ulogu koji ih prati. 

U tom kontekstu razgovarat će se o konkretnim aktivističkim online kolektivima (Žene sa interneta i Novosadsko ubrojčavanje) te razlikama u njihovim dinamikama i njihovoj online performativnosti. Pitanje je, također, ima li performativnost online ikakvog udjela u političkom djelovanju, odnosno proizvodi li kakve druge učinke osim perpetuiranja antagonizacije? Tome će prethoditi i općenitiji uvod u online sustave političke participacije, te pokušaje redefiniranja demokracije kroz nove moduse povezivanja institucija i građana u digitalnom dobu.

Na okruglom stolu u organizaciji Centra za dramsku umjetnost će sudjelovati: Jadranka Ćuzulan, Tanja Oblak Črnič, Tatjana Tucić i Sajber Vanderlast.

Okrugli stol bit će održan u Booksi 14. prosinca, s početkom u 18 sati.

Foto: Duncan C.

 

 

 

Objavio/la tomislav [at] kulturpunkt.hr 12.12.2013