Pomak na ljestvici prioritetnih politika | kulturpunkt

Vijesti Znanost i obrazovanje

<

Pomak na ljestvici prioritetnih politika

GOOD inicijativa objavila je analizu obrazovnih ciljeva političkih stranaka i koalicija na temelju njihovih izbornih programa, te najavila predizborno sučeljavanje Obrazovanje u fokusu.

Piše: Martina Domladovac

FOTO: Zelena akcija / Facebook

  • A
  • +
  • -

Uoči predizborne debate na temu obrazovanja koja će se 1. rujna održati u Novinarskom domu, GOOD inicijativa je objavila analizu obrazovnih ciljeva na temelju izbornih programa trenutno najeksponiranijih političkih stranaka i koalicija. Analiza je također obuhvatila programe prethodnih izbora, a njihova usporedba pokazala je kako se obrazovanje na ljestvici prioritetnih politika većine političkih opcija pokazalo važnije nego 2015. godine, dok su neke, poput MOST-a nezavisnih lista ovu stavku po prvi put uključile u svoj program. Uključivanju obrazovanja u strateške ciljeve stranaka prije izbora zasigurno je pridonio velik angažman javnosti uzrokovan stopiranjem i preuzimanjem Cjelovite kurikularne reforme, koji je kulminirao velikim prosvjedom Hrvatska može bolje, 1. lipnja. 

Strategija obrazovanja, znanosti i tehnologije, izglasana u Saboru 2014. godine, temeljni je dokument obrazovnih promjena, no izborni programi određenih političkih opcija ne referiraju se na taj strateški dokument, već spominju neke drugačije forme, kao što je "reforma obrazovanja" ili "strategija odgoja i obrazovanja". Gotovo svi programi uvelike se oslanjaju na povlačenje sredstava iz fondova Europske unije, što je karakteristično i za brojna druga područja javnih politika, no njihova raspoloživost ovisi upravo o Strategiji obrazovanja, znanosti i tehnologije, a zanemarivanje tog dokumenta može dovesti i do obustave korištenja europskih sredstava, stoji u analizi Inicijative. 

Početkom srpnja Inicijativa je predstavila 22 zahtjeva koji se tiču javnih politika obrazovanja, financiranja, provedbe cjelovite kurikularne reforme, građanskog odgoja i obrazovanja, cjeloživotnog obrazovanja te osiguranja kvalitete i uključivosti sustava odgoja i obrazovanja. Samo su MOST, Domovinska koalicija, Koalicija Nema prodaje te Koalicija za premijera poslale odgovor, "a iz njihove analize može se vidjeti kako stranke žele zadržati status quo u obrazovanju", ocijenila je Emina Bužinkić, koja je s Mariom Bajkušem predstavila programe i odgovore stranaka na konferenciji za novinare. Naglašeno je i kako niti jedna stranka nije ponudila konkretni oblik financiranja popisanih obećanja, a programi vezani za obrazovanje preklapaju se i u više od 80 posto sadržaja među glavnim političkim opcijama. 

O izbornim programima, proračunskim povećanjima u području obrazovanja, nastavku provedbe Strategije znanosti obrazovanja i tehnologije te uvođenja Građanskog odgoja i obrazovanja kao posebnog predmeta raspravljat će se na sučeljavanju Obrazovanje u fokusu, pod moderiranjem novinarke Đurđice Klancir. Sudjelovanje su do sada potvrdili potpredsjednica Gradske skupštine Grada Zagreba Jelena Pavičić Vukičević iz Koalicije za premijera, dr. sc. Vlatka Vukelić, viša asistentica na Hrvatskim studijima u ime Domovinske koalicije, prof. dr. sc. Neven Budak, redoviti profesor na Filozofskom fakultetu u Zagrebu u ime Narodne koalicije, prof. dr. sc. Ivica Puljak, redoviti profesor na Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu u ime koalicije Pametno - Za grad, dr. sc. Branimir Bunjac, profesor povijesti u OŠ Podturen iz Živog zida. U ime koalicije Nema prodaje sudjelovat će prof. dr. sc. Dražan Dizdar, redoviti profesor na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu, te u ime HDZ-a, dr. sc. Đuro Njavro, dekan i predavač na Zagrebačkoj školi ekonomije i managementa. Raspravu će uživo prenositi N1, a snimka će biti dostupna naknadno.

Ovaj članak objavljen je u sklopu projekta Kultura participacije koji je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Objavio/la martina [at] kulturpunkt.hr 30.08.2016

VEZANE VIJESTI

Gore od ovog ne može

Piše: Matija Mrakovčić
Nedovoljan iz znanja, sramotno zalaganje i nepopravljivo vladanje te, slijedom toga, izricanje krajnje pedagoške mjere - isključenja - oneraspoložilo je mnoge saborske zastupnike.

Tehnički ministre, suzdržite se!

Piše: Matija Mrakovčić
Bez zakonodavnog preduvjeta, javna je rasprava o kurikularnim dokumentima neobvezujuća za samo Ministarstvo, a bez financijskog okvira njeni rezultati neprovodivi.

Jedan posto ničega

Pišu: Vatroslav Miloš i Matija Mrakovčić
Ususret nadolazećim parlamentarnim izborima, na papir smo stavili ključne točke programa za kulturu HDZ-a, MOST-a, Narodne koalicije, Koalicije za premijera i stranke Pametno.