Pomak u istraživanju osciloskopa | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Pomak u istraživanju osciloskopa

Produkcijski i istraživački uzlet Ivana Marušića Klifa fokusiran je na iznalaženje mogućnosti procesiranja i generiranja slike i zvuka.

18.05.2016 - 02.06.2016 , Rijeka - Muzej moderne i suvremene umjetnosti (MMSU)
  • A
  • +
  • -

Izložba Ivana Marušića Klifa, čije je otvorenja najavljeno za srijedu, 18. svibnja, u 20 sati u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti, bit će njegov prvi samostalni nastup u Rijeci. "Budući da od 2012. nadalje pratimo njegova učestala pojavljivanja, prvenstveno u Zagrebu gdje nalazi adekvatan prostor za izvedbe (Pogon, Umjetnički paviljon), namjera nam je predstaviti ga riječkoj publici. Razlog više je i njegov produkcijski i istraživački uzlet, fokusiran na iznalaženje mogućnosti procesiranja i generiranja slike i zvuka kojeg najavljujemo naslovom Novi radovi", najava je izložbe. 

Zauzimajući veći dio izložbenog prostora koji omogućava predstavljanje procesualnih instalacija koje svoj maksimum postižu u voluminoznim prostornim gabaritima, ovaj se put Klif odlučio predstaviti u nešto drugačijem formatu. Za razliku od većine dosadašnjih izlaganja, dva rada kojima se ovdje predstavlja nisu interaktivna. Nastat će kao dvije zasebne, studijski pripremljene i dovršene cjeline nastale tijekom nekoliko dana u muzeju.

Zanimajući se za daljnje razvijanje perceptivnih mogućnosti koju elektronička slika nudi, pomak zabilježen u istraživanju osciloskopa predstavit će u prvom dijelu izložbenog prostora. Umjesto živog nastupa, postavit će je kao višekanalnu instalaciju, gdje će gledatelji svjedočiti neočekivanoj performativnoj dinamici stvaranja zvuka i slike.

Zanimacija za osciloskop seže u šezdesete godine prošlog stoljeća kada je nekolicina umjetnika radila na adaptacijama elektroničkih uređaja uvodeći ih u umjetnički jezik i tako stvarajući ono što danas zovemo medijskom umjetnošću. U hibridnoj varijanti danas zastarjele analogne i suvremene digitalne tehnologije, put inovacija Klif i dalje nalazi u igri uštimavanja svojih umjetničkih namjera s nepredvidljivošću slučaja i hardverskim ograničenjima. 

Postavljen u fizički prostor kao trokanalna video projekcija, rad u drugom dijelu izložbenog prostora slijedi ideju 3D video mapiranja, gdje audio-vizualni materijal doprinosi osjećaju fragmentirane umnožene stvarnosti, stvarajući privid vremenskog i prostornog diskontinuiteta.  

Ivan Marušić Klif (1969.) radi na području interaktivnih instalacija i videa, zvuka i glazbe. Aktivan je kao glazbenik i glazbeni producent, autor glazbe za filmove, performanse, dramske i plesne predstave, a za svoju je site-specific instalaciju Lambda dobio Nagradu Vladimir Nazor.

Izložba je otvorena do 2. lipnja.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 16.05.2016