Pomicanje granica dokumentaristike | kulturpunkt

Najave Festival

<

Pomicanje granica dokumentaristike

Ovogodišnji Međunarodni festival dokumentarnog filma ZagrebDox donosi stilski odvažna i inovativna međunarodna ostvarenja te bogat izbor iz domaće produkcije.

21.02.2016 - 28.02.2016 , Zagreb - kino Cineplexx

Roberto Minervini, Druga strana

  • A
  • +
  • -

Dvanaesto izdanje ZagrebDoxa održava se od 21. do 28. veljače u kinima Cineplexx Centra Kaptol. U osam dana bit će prikazano više od 160 filmova u čak 17 programa. 

Među 24 naslova iz međunarodne konkurencije izdvaja se aktualni kandidat za Oscara za dokumentarni film i Nagradu BAFTA Zemlja kartela (Cartel Land) Matthewa Heinemana. Kao i svake godine, konkurencija uključuje mnogo stilski odvažnih i inovativnih ostvarenja koja pomiču granice dokumentaristike. To su, primjerice, intiman, nepristojan, dirljiv i smiješan kineski hibrid Pjesnik na poslovnom putu (Poet on a Business Trip) u režiji Jua Anqija, nagrađen na festivalu u Rotterdamu, i zanimljiva suvremena istraga černobilske katastrofe, film Ruski djetlić (The Russian Woodpecker) Chada Gracije koji je nagrađen velikom nagradom žirija na Sundanceu. Inovativnim pristupom koji kombinira osobno i univerzalno izdvaja se i nizozemski film o jačanju egocentrizma u zapadnom svijetu Čudna ljubavna veza s egom (A Strange Love Affair With Ego) u režiji Ester Gould, nagrađen za najbolji nizozemski dokumentarac na IDFA-i.

U regionalnu konkurenciju uvršteno je ukupno 27 filmova. Francusko-bugarski A zabava se nastavlja (And the Party Goes On and On) u režiji Gueorguija Balabanova daje tragikomičnu perspektivu suvremenog bugarskog društva, a slovenski Dom (Home) Metoda Peveca, pobjednički dokumentarac Festivala u Portorožu, bavi se pričama i sudbinama stanara jedne ljubljanske peterokatnice, građevinskih radnika iz BiH koji su prije tridesetak godina tamo privremeno smješteni. Dvanaest je hrvatskih dokumentaraca u regionalnoj konkurenciji. Riječ je o filmovima 4.7 Đure Gavrana, Administrativna pogreška Tina Bačuna, Cimeri Katarine Zlatec i Ante Zlatka Stolice, Kandidat Tomislava Pulića i Roberta Tomića Zubera, Kino Otok Ivana Ramljaka, Kratki obiteljski film Igora Bezinovića, Lila Igora Bogdanovića, Noćas Zdravka Mustaća, Pravda Nebojše Slijepčevića, Sanja Nikice Zdunić, Treći Arsena Oremovića i Turizam Tonćija Gaćine.

Niz izuzetnih naslova nalazi se i u službenim programima. Program Biografski dox približit će nas legendarnom Marlonu Brandu u filmu Slušaj me, Marlone (Listen to Me Marlon) britanskog redatelja Stevana Rileyja, a Glazbeni globus u hvaljenom filmu Boljšoj Babilon (Bolshoi Babylon) donosi zakulisne priče slavnog ruskog baleta koji je 2013. godine došao u žižu javnosti zbog napada na direktora baleta kiselinom. Službeni programi ZagrebDoxa uključuju i Majstore doxa, Happy Dox, Kontroverzni dox, Stanje stvari, Teen Dox i Factumentarce.

Raspored i više informacija o projekcijama i popratnim događanjima potražite na službenim stranicama ZagrebDoxa.

Objavio/la zeljana [at] kulturpunkt.hr 22.02.2016