Pomicanje na rub | kulturpunkt

Najave Festival

<

Pomicanje na rub

Treći festival izvedbenih umjetnosti i kazališta - FIUK - predstavit će publici suvremena ostvarenja hrvatske nezavisne i amaterske izvedbene scene.

01.09.2016 - 03.09.2016 , Koprivnica - Razne lokacije
  • A
  • +
  • -

Treći Festival izvedbenih umjetnosti i kazališta, skraćeno FIUK, održat će se od 1. do 3. rujna u Koprivnici i na četiri lokacije u gradu predstaviti publici suvremena ostvarenja hrvatske nezavisne i amaterske izvedbene scene. 

FIUK se održava od 2014. godine u organizaciji koprivničke Udruge za promicanje kulture i umjetnosti Mamuze, a sudeći prema prva dva njegova izdanja, možemo zaključiti da se koncept festivala temelji na svojevrsnom pomicanju na rub. Festival se održava na četiri lokacije koje linijski okružuju centar grada: u Muzeju grada Koprivnice, ispred Osnovne škole Antun Nemčić-Gostovinski, u Kulturno kreativnom centru Pixel i u Multimedijalnom centru Kugla. Osim prostorno, organizatori nastoje i izborom programa "pokupiti vrhnje" s margine suvremene scene. Tako iz godine u godinu FIUK ugošćuje nezavisna kazališta i umjetnike, amatere, mlade i neafirmirane umjetnike kao i udruge i druge organizacije koje se bave nezavisnom kulturom. 

Na ovogodišnjem festivalu posjetitelji će moći vidjeti nekoliko predstava i performansa, a gostuju Gildo Bavčević, dramska skupina Ili ne, udruga DADAnti, Ana Katulić i drugi. Svakako valja spomenuti i glazbeni program festivala, na kojem će se predstaviti koprivnički kantautor Gentleman, te bendovi Tribal Jam Orchestra, Daliborovo granje, Them Moose Rush...

Organizatori ističu kako je osnovna namjera festivala učiniti kulturu i umjetnost dostupnima svima – zato izvedbe smještaju pretežno u prostore izvan gradskih kulturnih institucija, na neformalne i svakodnevne lokacije, želeći tako stvoriti jedinstveni teatar na otvorenom, doslovno na mjestima gdje se inače ispija kava ili igra školica, ili se tuda prolazi na plac. U tom kontekstu, sva događanja na FIUK-u su besplatna, a svaki putnik namjernik, kao i svaki slučajni prolaznik – dobrodošli.

Program i sve objave vezane uz FIUK možete pratiti na službenoj web stranici te na pripadajućoj stranici na facebooku.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 19.08.2016