Pomoz' bog! | kulturpunkt

Vijesti Književnost

<

Pomoz' bog!

Na ovaj uzvik, Marko Pogačar odgovara svojom prvom proznom zbirkom Bog neće pomoći.

Prva prozna zbirka Marka Pogačara, mladog i plodnog pjesnika, esejista, urednika i kritičara, naslovljena je Bog neće pomoći. Ovih jedanaest tmurnih i atmosferičnih priča upravo je izašlo u nakladi Algoritma.

Kako saznajemo, zbirkom Bog neće pomoći dominiraju likovi psihe pred prskanjem, razni opsesivci ili pobornici bizarnih ideja. Pogačar je i ovdje majstor atmosfere, koju gradi odličnim vladanjem vremenom, ritmom i samopouzdanim pripovijedanjem. Opis prostora i stanja, težak i spor ritam, štura scenografija i ogoljenost scena stvaraju derutne prostore što se posebno odnosi na nekoliko zadnjih priča u kojima prevladava postapokaliptični ton. Ali Pogačareva postapokalipsa, koja se u nekim pričama najavljuje znakovima i zvukovima, na koju kao da upozorava Zemlja ili Nebo, nije ona Hermannovog Jeremiaha, nego Bele Tara iz Torinskog konja; spora, štura, repetitivna, crno-bijela oskudna, statična a ponekad i satirična, sedimentna, uokvirena interijerima ili ravnicom koja se tako lako spaja s nebom, pri čemu pustoš jednako vlada i gore i dolje.

U nedavnom intervjuu za Vijenac, na pitanje o svojoj novoj knjizi, Pogačar je odgovorio: "Teško mi je u vezi s ovom knjigom govoriti o tematskoj dominanti – ona više ima neki zajednički timbar, atmosferu koja povezuje priče. Taj je timbar, ne treba od toga bježati, uglavnom taman. Iako većina priča ne ostaje posve unutar realističkog prosedea, sve su one nedvojbeno uronjene u svoje vrijeme i njegove posljedice. A posljedice vremena, ovoga i bilo kojega drugoga, na kraju su neizbježno pogubne".

Marko Pogačar rođen je 1984. u Splitu. Na zagrebačkom Filozofskom fakultetu završio je studij komparativne književnosti i opće povijesti. Do sad je objavio tri knjige pjesama Pijavice nad Santa Cruzom, Poslanice običnim ljudima i Predmeti te svoju esejistiku i kritiku redovito objavljuje u domaćoj periodici i na Trećem programu Hrvatskog radija. Rukopis Pijavice nad Santa Cruzom osvojio je nagradu AGM-a i Vijenca za najbolji neobjavljeni rukopis mladih autora. Pjesme su mu prevedene na desetak jezika. Početkom ove godine Pogačar je objavio zbirku suvremenog pjesništva Jer mi smo mnogi. Urednik je u dvotjedniku za kulturna i društvena zbivanja Zarez te član redakcije književnog časopisa Quorum. Krajem prošle godine dodijeljena mu je nagrada Zvane Črnja za zbirku eseja Atlas glasova.

KP / Algoritam

Objavio/la petra [at] kulturpunkt.hr 29.03.2012