Pomutnje i pometnje | kulturpunkt

Najave Predstava

<

Pomutnje i pometnje

Predstava redatelja Branka Brezovca nastala je na temeljima romana Roberta Musila, a prvi je put izvedena u sklopu Queer New York International Arts Festivala.

03.10.2014 - 04.10.2014 , Zagreb - Akademija dramske umjetnosti

Nesvakidašnji projekt koji je okupio gotovo sve odsjeke zagrebačke ADU – profesore i studente glume, kazališne režije, produkcije i filmskih odsjeka – bit će predstavljen u novoj kazališnoj dvorani Akademije dramske umjetnosti F5, u Frankopanskoj ulici 22 (dvorište).

Predstava redatelja Branka Brezovca nastala je na temeljima romana Pomutnje gojenca Törlessa austrijskoga prozaika Roberta Musila (1880-1942). U središtu je djela mladić Törless, suočen s psihičkim i erotičkim sazrijevanjem u vojnom internatu na rubu Habsburške Monarhije.

U svom viđenju teme Brezovec kao i uvijek pribjegava nekonvencionalnim dramaturškim postupcima koji spajanjem nespojivog rezultiraju vizualno fascinantnim i značenjski nabreklim scenskim rješenjima. Struktura Pomutnji tako je čvrsto određena trajanjem, tempom i dinamikom izabranih glazbenih partitura, koje sadržaj romana čas podržavaju, a čas mu se odupiru stvarajući vlastitu metanaraciju; prvi dio predstave ritmički se oslanja na furioznu 2. simfoniju latvijskog skladatelja Peterisa Vasksa, dok u drugom dijelu finalna scena Wagnerove opere Siegfried svojom plemenitom melodramatikom upozorava na pozadinske kontekste spolno i rodno pomućenih glavnih likova.

U Pomutnjama će se široj publici predstaviti iznimna generacija studenata glume: Romano Nikolić, Hrvojka Begović, Dado Ćosić, Domagoj Janković i Adrian Pezdirc, uz gostujuće glumce Suzanu Brezovec i Ognena Drangovskog (u alternaciji). Scenografiju potpisuje Tihomir Milovac, kostime Irena Sušac, video Ivan Marušić Klif, a u predstavi se koriste filmovi Ladislava Galete i Kurta Krena.

Premijerne izvedbe pogledajte 3. i 4. listopada u 20 sati.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 01.10.2014