Poništenje! | kulturpunkt

Vijesti Kulturne politike

<

Poništenje!

Inicijativa elektroničkih publikacija iz područja kulture i civilnog društva traži poništenje nedavno raspisanog zagrebačkog natječaja za programski sadržaj u elektroničkim publikacijama.

  • A
  • +
  • -

Povodom Zaključka o sufinanciranju proizvodnje i objave programskih sadržaja u elektroničkim publikacijama za 2012. koji je raspisao gradonačelnik Grada Zagreba, Milan Bandić, Inicijativa elektroničkih publikacija iz područja kulture i civilnog društva pozdravlja odluku Ureda gradonačelnika da podrži medije koji pozitivno djeluju na području promicanja ljudskih prava, kulture i civilnog društva. Vrijednosti koje Natječaj promiče smatramo vrijednima podrške, te ih i sami vidimo kao prostor vlastite misije.

Upravo iz tog razloga neshvatljivom smatramo odluku da se natječaj sroči na način da većini medijskih projekata koji djeluju u navedenom području onemogući da se na njega prijave. Tražeći od  kandidata koji se prijavljuju na natječaj da budu upisani u Upisnik elektroničkih publikacija koji vodi Agencija za elektroničke medije, automatski se diskvalificiraju svi mediji koji imaju bilo kakvu značajku specijaliziranosti, što se odnosi na većinu neprofitnih i nezavisnih elektroničkih medija koji su stvoreni s misijom promoviranja i informiranja o određenim temama – od područja kulture do društvenih tematika. Prema ciljevima raspisanog natečaja upravo su takvi mediji logični kandidati za prijavu, i upravo je takve medije Agencija za elektroničke medije prije par mjeseci ispisala iz Upisnika.

Isto tako, smatramo u najmanju ruku diskriminirajućim i uvjet da se na natječaj ne mogu prijaviti oni projekti koji su već po nekoj drugoj osnovi za svoj rad dobili potpore bilo Ministarstva kulture ili Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport tj. koriste sredstva iz proračuna. 

Iz načina na koji je natječaj sročen ne možemo ne zaključiti da je riječ o mehanizmu kojim se financiranje omogućava samo određenoj skupini medija koji se u Upisniku nalaze, a ne na temelju podudaranja ciljeva pojedinačnog medija s ciljevima natječaja, ili bavljenjem temama od društvene važnosti.  To se ne može nazvati nikako drugačije do li neobjektivnim pružanjem nejednakih mogućnosti.

Stoga od Ureda gradonačelnika očekujemo da natječaj u ovakvom obliku, koji ga doslovce čini nelegitimnim jer se nalazi u neskladu s misijom koja je navedena u njegovu sadržaju, po hitnom postupku prije njegova isteka poništi, te nanovo raspiše u formi koja će zadovoljavati uvjete jednakih mogućnosti. Pod time podrazumijevamo također i njegovu pravodobnu objavu na mjestima gdje se ističu objave te vrste, kao i adekvatan rok prijave koji ne uključuje neradne dane tijekom polovice vremena svog trajanja.

Vjerujemo kako će Ured gradonačelnika uvažiti naše primjedbe kao konstruktivne sugestije za kvalitetan nastavak inicijative Grada Zagreba da pozitivno djeluje na medijsku scenu grada.

Inicijativu elektroničkih publikacija iz područja kulture i civilnog društva čine Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje - Libela.org, Kurziv - Platforma za pitanja kulture, medija i društva - Kulturpunkt.hr, Mali prst - Kupus.net, Moderna vremena Info d.o.o. - MVInfo.hr, Prostor rodne i medijske kulture 'K-zona'Voxfeminae.net, Udruga za nezavisnu medijsku kulturu - H-Alter.org, Udruga za promicanje kulture Kulturtreger - Booksa.hr, Udruga Domino - Queer.hr i ZaMirNET - Zamirnet.hr

 
Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 27.06.2012

VEZANE VIJESTI

Natječaj po mjeri

Grad Zagreb je objavio Javni natječaj za sufinanciranje proizvodnje i objave programskih sadržaja u elektroničkim publikacijama. Naravno, samo nekih.