Ponižavanje kulture | kulturpunkt

Vijesti Kulturne politike

<

Ponižavanje kulture

Nezavisno stvaralaštvo u kulturi, koje predstavlja najreprezentativnije domete kojima se Srbija pojavljuje na međunarodnoj sceni, nalazi u najtežoj situaciji u posljednjih 20 godina.

  • A
  • +
  • -

Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije (NKSS), u ime 78 članica iz gradova širom zemlje, u javnom je priopćenju prošloga tjedna izrazila "oštar protest povodom rezultata Konkursa Ministarstva kulture i informisanja Srbije za sufinansiranje projekata u oblasti savremenog stvaralaštva u 2013. godini koji predstavljaju još jedan u nizu pokazatelja pogubne kulturne politike koja preti da ukine savremeno stvaralaštvo, a posebno vaninstitucionalnu kulturnu i umetničku produkciju".

Rezultati natječaja, na čiju se objavu čekalo više od pola godine (završen je 27. studenog 2012), kako ističu u NKSS-u, "ukazuju na drastično marginalizovanje savremenog stvaralaštva koje je 'na sopstveni pogon' i koje nije protežirano bilo kakvim političkim kanalima" te dodaju kako "na taj zaključak upućuje kako odbijanje velikog broja projekata naših članica, tako i mizerni iznosi koji su odobreni organizacijama čiji su projekti podržani". 

Ministarstvo kulture i informisanja Srbije, smatraju u NKSS-u, time pokazuje manjak svijesti o zakonskoj dužnosti osiguravanja uvjeta za ostvarivanje općeg interesa u kulturi kojem presudno doprinosi upravo nezavisna kulturna scena.

"Skrećemo pažnju i nadležnima i javnosti da se savremeno stvaralaštvo, pogotovo nezavisno, koje predstavlja najreprezentativnije domete kojima se Srbija pojavljuje na međunarodnoj sceni, nalazi u najtežoj situaciji u poslednjih 20 godina. Kako je kultura nosilac društvene memorije i identiteta, njeno svesno potiskivanje može da znači samo jedno - da Ministarstvo kulture, kao nosilac kulturne politike, radi upravo na brisanju identiteta savremenog srpskog društva, a time i buduće kulturne baštine koje neće biti ako ne bude savremenog kulturnog stvaralaštva", ističe se u zaključku priopćenja.

Izvor: NKSS

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 10.06.2013