Ponosno protiv predrasuda | kulturpunkt

Najave Festival

<

Ponosno protiv predrasuda

Drugo izdanje međunarodnog festivala queer i feminističke kulture Smoqua kroz spoj umjetnosti i aktivizma upoznaje posjetitelji/ice s poviješću i značajem queera i feminizma.

17.05.2018 - 19.05.2018 , Rijeka - Razne lokacije

FOTO: LORI / web

  • A
  • +
  • -

Lezbijska organizacija Rijeka LORI u suradnji s udrugom PaRiter, Građanke svom gradu i Centrom za ženske studije pri Filozofskom fakultetu u Rijeci organiziraju drugi po redu Festival queer i feminističke kulture Smoqua. Trodnevni festival otvara se u četvrtak, 17. svibnja, na Međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije (IDAHOT).

Festival Smoqua proizlazi iz dugogodišnjeg aktivističkog djelovanja udruge LORI na području prava seksualnih i rodnih manjina, a predstavlja spoj umjetnosti i aktivizma te se razvija kao platforma i mjesto umrežavanja za buduće zajedničke umjetničko-aktivističke projekte. 

Drugo izdanje festivala pod krovnim nazivom Ponos i predrasude međunarodnog je karaktera, a kroz različite LGBT i feminističke teme upoznaje posjetitelji/ice s poviješću i značajem queera i feminizma.

Riječka publika moći će po prvi put vidjeti multimedijalni performans Body Dialectics američkog umjetnika Krisa Greya, Project TRANS brazilske transrodne umjetnice Mavi Veloso te Ctitoria Clitoria rumunjske queer umjetnice Ruth Borgfjord.

Na tribini o odnosu Crkve prema ženama i LGBT osobama kao i o stanju prava LGBT osoba i žena u Europi govori Cianán Russell, zastupnik u UN-u, rumunjski LGBT aktivist Florin Buchenau i poljska aktivistkinja za reproduktivna prava žena Karolina Wieckiewicz.

Otvorenim razgovorom, intervencijama u javnom prostoru i jezikom umjetnosti festival otvara mogućnost dijaloga s publikom, ali i svim zainteresiranim voljnim i željnim razumjeti, podržati i sudjelovati u izgradnji društva bez predrasuda.

Detaljan program festivala nalazi se na web stranici udruge LORI.

Objavio/la ivana [at] kulturpunkt.hr 27.04.2018