Ponovni susret u kinu | kulturpunkt

Ponovni susret u kinu

Novo izdanje Zagreb Film Festivala selekciju nagrađivanih međunarodnih filmova vraća na velika platna odabranih zagrebačkih kina.

Pripremio: Kulturpunkt.hr

Zagreb Film Festival (Foto: Demjan Rožman)

  • A
  • +
  • -

Nagli prekid s poznatom stvarnošću koji je donijela pandemija, značio je i dokidanje društvenih sfera unutar kojih se odvijala naša svakodnevica. Onu kulturnu obilježilo je odgađanje i otkazivanje planiranih manifestacija i nakon faze lockdowna, prije svega zbog nemogućnosti ili neisplativosti održavanja programa u predviđenim epidemiološkim okvirima. Kolektivni doživljaj i razmjenu zamijenilo je individualizirano iskustvo pristupa kulturnim sadržajima putem društvenih mreža i različitih online platformi. Ništa drugačije nije bilo ni u slučaju vodećih filmskih festivala, koji su iz zagrebačkih kino dvorana preselili na streaming servise i na taj način prebrodili ovaj izuzetno zahtjevan period.

S obzirom na postojeću razgranatu ponudu VOD platformi te razvijene gledateljske navike, može se reći i da je transformacija filmskog sektora bila ponajmanje zahtjevna u odnosu na ostala umjetnička područja. U isto su vrijeme repertoari koji teže nalaze put do šire publike postali dostupni gledateljima diljem zemlje, te su tako filmski festivali u 2020. godini mahom stekli rekordnu “posjećenost”. Ipak, iskustvo gledanja filma u kino dvorani ne može zamijeniti fragmentirani doživljaj putem prijenosnog računala ili pametnog telefona, pa su i organizatori i publika s olakšanjem dočekali ublažavanje mjera i oprezni povratak (kulturnoj) svakodnevici. Pritom ne treba zaboraviti kako su, uz domaće goste, česta festivalska publika inozemni gosti. Dinamična zagrebačka festivalska ponuda podržavana od Turističke zajednice grada Zagreba ne znači samo doprinos kulturnoj, već i turističkoj ponudi grada.

Festivalsku godinu u Zagrebu krajem veljače otvorile su Filmske mutacije: festival nevidljivog filma koji donosi probran repertoar tzv. rubnih i nevidljivih filmova, s fokusom na predstavljanje i promišljanje različitih politika i poetika filmskog kustostva. Uz projekcije u Kinoteci, program Filmskih mutacija već tradicionalno gostuje u riječkom Art kinu, dok u slici zagrebačke kinoprikazivačke infrastrukture i dalje upadljivo nedostaje prostor Kina Europa koje je još uvijek u fazi obnove, bez naznaka njenog okončanja. Među festivalima koji su u njemu redovito gostovali je i Vox Feminae Festival, međunarodni natjecateljski festival u čijem je fokusu promicanje i povećanje vidljivosti ženskog filmskog stvaralaštva te feminističkih i LGBTIQ tema. Uz prostor Kina Tuškanac, matične Šesnaestice i drugih prostora nezavisne kulture, festival je i ove godine dio programa ponudio putem platforme Kino Europa online, čineći ga dostupnim i publici izvan Zagreba.

Fantastic Zagreb Film Festival (Foto: Nikola Madunović)

Za hibridni model odlučili su se i organizatori Subversive Festivala čiji se filmski i prateći diskurzivni program odvijao tijekom dvadeset listopadskih dana na nekoliko zagrebačkih lokacija (Kino Tuškanac, Dokukino Kic, Leksikografski Zavod Miroslav Krleža i SKD Prosvjeta) te na online platformi volimdokumentarce.net. Dugo zapostavljenu Ljetnu pozornicu Tuškanac prije jedanaest godina ponovno je otkrio je Fantastic Zagreb Film Festival koji je i ove godine u tuškanačkoj šumi prikazao premijerne svjetske naslove znanstvene fantastike, fantasy filma te kultne žanrovske klasike, a pod otvoreno nebo ove je godine izašao i Festival tolerancije – JFF Zagreb čije su projekcije održane na Bundeku.

Festival tolerancije – JFF Zagreb, Bundek

Festivalski “teškaši” – Animafest, Dani hrvatskog filma, 25 FPS, Zagreb Dox te Human Rights Film Festival koji zatvara festivalsku sezonu u prosincu – ove su se godine odlučili svoju selekciju najboljeg domaćeg i stranog nezavisnog, dokumentarnog, eksperimentalnog i autorskog filma vratiti na velika platna odabranih zagrebačkih kina, od Tuškanca preko Kinoteke do Kina SC. Upravo je potonje matična adresa 19. izdanja Zagreb Film Festivala, koji se nakon više od desetljeća vraća u SC, gdje je 2003. i započeo kao tada jedini međunarodni festival igranog filma u Zagrebu.

Festival je u međuvremenu stasao u jednu od centralnih i najposjećenijih kulturnih manifestacija te najveći međunarodni filmski festival u Hrvatskoj koji predstavlja najbolje od recentne nezavisne međunarodne i domaće filmske produkcije. Ovogodišnju selekciju čini više od 130 filmova, mahom nagrađivanih na najprestižnijim europskim i svjetskim festivalima, koji dokazuju kako, unatoč pandemiji, filmska industrija na globalnoj razini nije stala. Riječima direktora ZFF-a Borisa T. Matića “bez obzira na to što smo se prošle godine morali preseliti s velikih na male ekrane, interes naše publike bio je golem i tako smo punoljetnost proslavili kod kuće. Ali svi znamo da to nije to. Festival je slavlje filmova koje podrazumijeva zajedničko gledanje u zavodljivom mraku kinodvorana”.

Zagreb Film Festival (Foto: Demjan Rožman)

Osim u dvorani Kina SC, filmovi 19. ZFF-a prikazivat će se u kinu Tuškanac, u Teatru &TD, Uraniji na Kvatriću, ali i na digitalnim platformama kinoeuropa.hr i croatian.film. Detaljan program ovogodišnjeg festivala možete potražiti na linku.

Objavio/la martina.kontosic [at] kulturpunkt.hr 16.11.2021

VEZANE VIJESTI

Kino treba vratiti s margine u centar

Piše: Andrea Rožić
Iako zatvarana, prenamjenjivana i financijski ugrožena, pojedinačna su zagrebačka kina pokazala žilavost i nezamjenjivu vrijednost za život gradske kulture.

Nestanak kina kao centra komunalnog života

Piše: Neven Svilar
Želimo li uobličiti širu sliku propasti zagrebačkih kina u posljednjih dvadesetak godina svakako je potrebno baviti se djelovanjem Kinematografa, tvrtke koja je bila vlasnik većine kina.

Potraga za izgubljenim kinima

Piše: Neven Svilar
Razgovor o kinima i onome što su ona nekad predstavljala, ako nije u pitanju znanstveni rad, neminovno se pretvara u neku vrstu potrage za izgubljenim vremenom.