Ponovno s nama | kulturpunkt

Vijesti Film

<

Ponovno s nama

U glavnom programu, osam popratnih i nekoliko posebnih programa, ovogodišnji ZFF predstavit će najzanimljivije debitantske filmove, recentne svjetske hitove i bezvremenske klasike.

Vuk Ršumović, Ničije dete

  • A
  • +
  • -

Dvanaesto izdanje Zagreb Film Festivala održat će se od 19. do 26. listopada u kinima Europa, Tuškanac i MSU, te u Zagrebačkom plesnom centru i Zagrebačkom kazalištu lutaka. Glavni natjecateljski program kao i dosad donosi debitantske igrane i dokumentarne filmove, a popularni natjecateljski program Kockice i ove godine ponudit će pregled domaćeg kratkog metra. U glavnom programu, osam popratnih i nekoliko posebnih programa, ovogodišnji ZFF predstavit će najzanimljivije debitantske filmove, recentne svjetske hitove i bezvremenske klasike. Treću godinu za redom održava se i ZFF-ova edukativna i networking platforma za profesionalce pod nazivom Industrija.

Film Ničije dijete, trostruki laureat venecijanskog Tjedna kritike, bit će prikazan u glavnom programu ZFF-a, što će biti i hrvatska premijera. Debitantski film srpskog redatelja Vuka Ršumovića zadivljujuće je propitivanje odnosa civilizacije i divljaštva temeljeno na istinitoj priči o divljem dječaku iz Travnika koji je pronađen 1988. godine u planinama Bosne i Hercegovine. Film je nastao u koprodukciji Srbije i Hrvatske. Koproducentica je Ankica Jurić Tilić, a glazbu potpisuje dvojac iz Svadbasa, Pavo Miholjević i Jure FerinaKao posebnost ovogodišnjeg inozemnog programa izdvojeno je prvo dugometražno ostvarenje iz Etiopije. Drama Hrabra djevojka u režiji Zeresenaya Meharija temelji se na istinitoj priči, a prati sudski postupak protiv 14-godišnje seoske djevojčice koja nehotice upuca svog otmičara i silovatelja. Problem je u tome što se prema tradicionalnim etiopskim običajima otmica nevjeste, tzv. telefa, smatra prihvaćenim načinom sklapanja braka, pa junakinji prijeti smrtna kazna. Natjecateljski program dokumentarnog filma uključuje tragikomični njemačko-švicarski autobiografski dokumentarac Cesarova pečenjara u režiji Daríja Aguirrea. Redatelj koji se opredijelio za umjetničku karijeru te godinama živi i radi u Njemačkoj, vraća se u rodni Ekvador kako bi pomogao ocu s njegovom starom pečenjarom koja je pred bankrotom. 

Stalan program filmova po izboru filmskog kritičara Nenada Polimca Moj prvi film donosi prvijence rumunjskih novovalovaca Cristija Puiua, Radua Munteana, Florina Serbana, Cristiana Mungiua i Cristiana Nemescua, te debitantski film Cristija Puiua Roba i lovaPopratni programi i ove godine uključuju izbor filmova iz najvećih europskih kinematografija Velikih 5, program finalista nagrade Europskog parlamenta za postignuća u kinematografiji Dan LUX filma te program filmova u suradnji s Queer Zagrebom, koji će ove godine biti posvećen britanskom queer-punk filmašu Dereku Jarmanu. Stalan i iznimno popularan popratni program Bibijada ove godine donosi desetak filmova za djecu u suradnji s Veleposlanstvom Kraljevine Danske, a noviteti su program filmova za tinejdžere Bib PLUS, Prvi svjetski rat na filmu, izbor filmova Daniela Rafaelića, te Ponovno s nama koji uključuje nove filmove nekih od najznačajnijih redatelja današnjice čiji su prvijenci prikazani na ZFF-u. 

Na službenoj stranici festivala potražite sve dodatne informacije.


Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 02.10.2014