Ponovno u eteru | kulturpunkt

Vijesti Mediji

<

Ponovno u eteru

Točno dvije godine nakon gašenja signala tv i radio programa ERT-a, grčka javna televizija ponovno je počela s emitiranjem.

FOTO: linmtheu

Grčka vlada 11. lipnja 2013. zatvorila je javnu radio-televiziju ERT zbog lošeg poslovanja odnosno "netransparentnosti i nevjerojatnih rashoda". Tri kanala ERT-a u tom su trenutku zapošljavala oko 2700 radnika. ERT je u vlasništvu više državnih tijela koja su se, prema dokumentu koji su potpisali Grčka i njeni zajmodavci, morali restrukturirati. 

Oznaka ERT-a ponovno se pojavila na ekranima u četvrtak, 11. lipnja 2015, javlja Hina. Program je otvorila informativna emisija čiji su voditelji kazali kako su "dirnuti što su ponovno u programu" te obećali da će ERT biti "televizija za Grke koju neće kontrolirati nijedna vlada". ERT emitira iz povijesnog prostora na sjeveru Atene gdje su se smjestile ekipe NERIT-a, javne radio-televizije koja je naslijedila ERT godinu dana nakon zatvaranja i koju je osporavao dio nekadašnjih zaposlenika ERT-a.

Vladajuća Siriza, čiji su članovi bojkotirali NERIT, angažirala se oko ponovnog otvaranja ERT-a, njegovih triju televizijskih kanala, radio kanala i orkestra. Nedavni zakon koji je dozvolio ponovno pokretanje ERT-a predviđa ponovno zapošljavanje bivših radnika.

Izvor: HINA

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 11.06.2015