Popocatépetl | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Popocatépetl

Jelena Kovačević izlaže u galeriji Karas.

02.10.2012 - 14.10.2012 , Zagreb - Galerija Karas
  • A
  • +
  • -

Nakon serije crteža Uspomene dobro odgojenih djevojaka kojom se Jelena Kovačević, akademska grafičarka iz Osijeka, predstavila u zagrebačkoj Galeriji Studentski centar 2010. godine, nastao je ciklus Popocatépetl kojim autorica nastavlja likovno istraživanje osobne simbolike te osobnog i umjetničkog identiteta. Ciklus se sastoji od osamnaest djela, od kojih je petnaest rađeno tehnikom digitalnog tiska na papiru, a tri rada digitalnim tiskom na forexu.

"Promatran u cjelini, ovaj ciklus radova reflektira životnu promjenjivost trenutaka u širokom rasponu kognitivnih i emotivnih stanja, od smiraja do erupcija koje čine jedan pulsirajući autobiografski kaleidoskop. No, u toj osobnoj ikonografiji postoji poetika koja istovremeno progovara i univerzalnim jezikom, onim koji govori o svojevrsnoj egzistencijalnoj supstanci. Svijet koji okružuje umjetnicu transformira se u njezinoj nutrini u intimni svijet koji umjetničkim činom ponovno biva vraćen okolini, i to onoj izložbenoj, u kojoj promatrač može na trenutak zaroniti u prisnost sa zagonetnošću djela, te time i sa samom umjetnicom, ali i doživjeti sublimiranu svakodnevnost, posebno one feminine, s kojom je moguće poistovjetiti se bilo po vlastitom iščitavanju simbolike, bilo po osjećajima evociranim različitim prizorima", navodi kustosica izložbe Željka Miklošević.

Otvorenje izložbe Jelene Kovačević održat će se 2. listopada u 20 sati, a može se pogledati do 14. listopada.

Jelena Kovačević rođena je 1982. u Osijeku. Godine 2005. diplomirala je grafiku u klasi prof. Ante Kuduza, na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti. Godine 2009. magistrirala je grafiku u klasi prof. Lojze Logara na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje u Ljubljani. Trenutno pohađa doktorski studij slikarstva na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, a zaposlena je u zvanju docentice na Učiteljskom fakultetu u Osijeku. "Osječka umjetnička scena, prije svega u dijelu vizualnih umjetnosti po mnogo čemu je najvitalniji izraz njezina postojanja. Ona je to izvana, ali i iznutra, drugim riječima, kao takvu je prepoznaju i cijene u svim sredinama hrvatske kulture, pa i njezinu središtu, ali još i više, ona je to i u vlastitoj sredini, svom gradskom kulturnom urbanitetu, koji zapravo upravo u toj činjenici vidi i prepoznaje vlastiti identitet. Akademska grafičarka Jelena Kovačević vrlo je karakterističan i nadasve vrijedan umjetnički lik ili, preciznije, umjetnička osobnost koja, dakako, ima važnog udjela u tim općim i zajedničkim svojstvima cjeline o kojoj je riječ. U tome ona ima udjela prije svega s obzirom na svoje umjetničko obrazovanje i umjetnički iznimno nadarenu inteligenciju i volju, što čini jedno i posebno, ali opet i ono zajedničko svojstvo cjelokupnosti umjetničkog okruženja u kojem živi i radi", napisao je o umjetnici Vlastimir Kusik.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 26.09.2012