Popularna kultura i hrvatski roman od socijalizma do tranzicije | kulturpunkt

Vijesti Arhitektura i urbanizam

<

Popularna kultura i hrvatski roman od socijalizma do tranzicije

Nova knjiga Maše Kolanović naslovljena Udarnik! Buntovnik? Potrošač... bavi se intelektualnom i književnom poviješću popularne kulture od 1945. do danas.

"U problemskom se fokusu ovoga rada nalazi analiza romana koji reprezentiraju i povratno oblikuju popularnu kulturu i svakodnevicu vlastite suvremenosti i konteksta koji ih okružuje te načini na koji je popularna kultura, posebice njezina romaneskna produkcija bila tretirana u intelektualnim promišljanjima od socijalizma do danas", piše Kolanović u predgovoru knjizi. Autorica tako paralelno prati intelektualne pristupe popularnoj kulturi u tom razdoblju te povijest svakodnevice i popularne kulture kroz povijest romana. 

Uz knjigu Reane Senjković Izgubljeno u prijenosu: pop iskustvo soc kulture koja je objavljena 2008. godine, knjiga Udarnik! Buntovnik? Potrošač...: Popularna kultura i hrvatski roman od socijalizma do tranzicije u izdanju Naklade Ljevak vrijedan je prilog domaćoj produkciji teorijskih radova koji se kroz prizmu kultralnih studija bave kulturom svakodnevice jugoslavenskog socijalizma.  

Maša Kolanović rođena je 1979. u Zagrebu. Godine 1998. upisala kroatistiku i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu te diplomirala u listopadu 2003. godine. Od 2004. godine radi kao znanstvena novakinja na Katedri za noviju hrvatsku književnost Odsjeka za kroatistiku Filozofskog fakulteta u Zagrebu. U sklopu Herderove stipendije, akademsku godinu 2005./06. provela je na Sveučilištu u Beču. Doktorirala u travnju 2010. s temom "Popularna kultura i hrvatski roman od socijalizma do tranzicije". U sklopu natječaja Generacije X Studentskog centra 2001. objavila zbirku poezije Pijavice za usamljene (Studentski centar, Zagreb). Godine 2008. objavila zbirku priča Sloboština Barbie (VBZ).  

V.M.
Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 14.04.2011