Poroznost društvenih granica | kulturpunkt

Najave Predavanje

<

Poroznost društvenih granica

Na zagrebačkom predavanju Heath Bunting tematizira vlastitu umjetničku praksu, s fokusom na političke intervencije u kojima posebno mjesto zauzima The Status Project.

22.03.2018 , Zagreb - net.kulturni klub mama
  • A
  • +
  • -

U četvrtak, 22. ožujka u 19 sati u zagrebačkoj MaMi nakon deset godina ponovno gostuje jedan od začetnika net.arta, Heath Bunting. Na predavanju The Status Project u organizaciji Multimedijalnog instituta Bunting tematizira vlastiti rad i umjetničku praksu s fokusom na izložbu Transnacionalizmi, koja se održava u Rijeci od 22. do 24. ožujka.

Na pretekstu fenomena transnacionalizma, koji proizlazi iz sve veće povezanosti među ljudima i opadajućom ekonomskom i društvenom važnosti granica između nacionalnih država, Bunting govori o stvaranju otvorenih i demokratskih sustava kroz prilagođavanje komunikacijskih tehnologija i društvenih zajednica. Donosi i osvrt na poroznosti granica u fizičkom i u online svijetu, posebno se fokusirajući na svoje političke akcije, intervencije i brojne umjetničke radove od ranih devedesetih do danas, u kojima The Status Project zauzima posebno mjesto.

Heath Bunting je suosnivač net.art i sport-art pokreta. Doživotno mu je zabranjen ulaz u SAD zbog kritičkih radova o genetskoj modifikaciji i prelaženju granica, a velik mu je broj radova bio cenzuriran ili izbrisan od strane britanskih tajnih službi. Njegovo najveće djelo, The Status Project, koristi umjetnu inteligenciju za pronalaženje umjetnog života u društvenim sustavima. Trenutno radi na obučavanju umjetnika o sigurnosti i tehnikama preživljavanja, kako bi mogli u šumi nadživjeti mreže organiziranog kriminala kada nastupi konačna kriza.

Objavio/la ivana [at] kulturpunkt.hr 15.03.2018