Portret izuzetne filmske pojavnosti | kulturpunkt

Najave Projekcija

<

Portret izuzetne filmske pojavnosti

Dokumentarni film Martinac u produkciji Hrvatskog filmskog saveza, govori o stvaralaštvu avangardnog filmskog redatelja i pjesnika.

23.10.2015 , Zagreb - Kino Tuškanac

Kino Tuškanac u petak, 23. listopada u 21 sat,  premijerno prikazuje najnoviji film iz produkcije Hrvatskog filmskog saveza, dokumentarni film Martinac, redatelja Zdravka Mustaća

Martinac je jednosatni film o životu i stvaralaštvu pokojnog avangardnog splitskog filmskog redatelja i pjesnika Ivana Martinca (1937 – 2004). Vrsta je to biografskog filma u kojem se u frenetičnom ritmu izmjenjuju izjave Martinčevih suvremenika, prijatelja i suradnika s mnoštvom inserata iz njegovih filmova te s prizorima iz postaja (Beograd, Split) na njegovom životnom putu, dočaravajući na taj način uz kompleksnost autorske osobnosti i njegova turobna životna putovanja. Film je portret jedne izuzetne filmske pojavnosti. 

Autori ovoga dokumentarca, Mustać, zaslužan za scenarij i režiju i Boris Poljak, direktor fotografije, "potekli" su iz Kino kluba Split i ne začuđuje činjenica kako su upravo oni odlučili snimiti film o Ivanu Martincu, važnom autoru "splitske škole filma".

Objavio/la martina [at] kulturpunkt.hr 22.10.2015