Portreti umjetnika | kulturpunkt

Najave Izložba fotografija

<

Portreti umjetnika

Dani fotografije Arhiva Tošo Dabac održani su prvi put 2007. godine na stotu obljetnicu fotografova rođenja.

01.04.2011 - 23.04.2011 , Zagreb - Muzej suvremene umjetnosti
  • A
  • +
  • -

Izložbe u sklopu te manifestacije Povijest Arhiva TD 1940. – 2007. i Tošo Dabac, Drugi pogled predstavile su  bogatu umjetničku i izložbenu aktivnost Arhiva iz 1980-ih te dosad nepoznati dio opusa  toga autora blizak poetici Nove objektivnosti. Godine 2010. Dani fotografije se nastavljaju u novootvorenom Muzeju suvremene umjetnosti uz izložbu Riječki  dnevnik, predstavljenu široj javnosti u ljeto 2009. u Malom salonu riječkog Muzeja moderne i suvremene umjetnosti. Na Danima fotografije održano je dvadesetak fotografskih radionica pod vodstvom eminentnih umjetnika  fotografije na kojima su polaznicima teorijski i praktično pokazani različiti fotografski modusi  i izričaji.

Na ovogodišnjim Danima fotografije bit će predstavljeni Portreti umjetnika Toše Dabca, a tema će se provlačiti kroz niz predavanja i radionica. Tematski raznolik i bogat program u kojem će sudjelovati niz stručnjaka s područja povijesti i teorije umjetnosti i fotografije održat će se kroz ciklus od osam predavanja, osam radionica i stručno vodstvo kroz stalni postav MSU-a s naglaskom na zastupljenost fotografije. Predavanja su temom usmjerena ne samo na portretnu fotografiju, već i na vizualne umjetnosti općenito te na teorijski i praktični pristup fotografskom mediju. Radionice su otvorene svim ljubiteljima fotografije, a imaju za cilj polaznike upoznati sa različitim fotografskim modusima i izričajima, teorijski i praktično. Voditelji radionica autori su već dokazani na polju umjetničke fotografije.

Fokus izložbe zanimljiv je i indikativan za upoznavanje iznimno bogatog opusa u kojemu je više od 200.000  negativa u zbirci Arhiva Tošo Dabac koja se i danas  čuva i stručno obrađuje na istom mjestu na kojemu je Dabac 1940. godine osnovao svoj  fotografski atelijer. Misao vodilja organizatora ove izložbe bila je Dabčev humanizam prepoznavanja ljudskog lika, ovaj put umjetnika kao aktera i u subjektivnosti autorove fotografske ili šire i likovne interpretacije motiva. Iako su portreti u Dabčevu opusu najbrojniji, izložba nije ograničena samo na portrete umjetnika likovne provenijencije, već su uvršteni i portreti glumaca, glazbenika, književnika...

Otvorenje izložbe održat će se u petak, 1. travnja, u 19 sati i može se razgledati do 23. travnja u NO Galeriji.

 

Objavio/la nikolina [at] kulturpunkt.hr 30.03.2011