Poruka mira i solidarnosti | kulturpunkt

Vijesti Društvo

<

Poruka mira i solidarnosti

Osmim Maršem solidarnosti, u organizaciji MAZ-a i Inicijative Dobrodošli!, izraženo je neslaganje s podizanjem zidova i restriktivnim politikama EU prema izbjeglicama.

Pripremila: Martina Domladovac

FOTO: Antifa Šibenik

  • A
  • +
  • -

Marš solidarnosti, osmi po redu, ove je godine Mreža antifašistkinja Zagreba (MAZ) organizirala u suradnji s Inicijativom Dobrodošli!, u subotu, 13. studenog. Dobrodošli! je inicijativa za pomoć izbjeglicama koja okuplja pojedince i organizacije civilnog društva s ciljem pružanja podrške izbjeglicama na terenu, ali i vršenja političkog pritiska na institucije Republike Hrvatske i Europske unije radi promjene restriktivnih migracijskih politika.

U sjeni terorističkih napada u Parizu koji su se dogodili noć prije, prosvjed je na Trgu žrtava fašizma počeo minutom šutnje za sve žrtve napada. Istaknuto je kako pariška tragedija ne smije postati opravdanje za podizanje granica niti motiv za islamofobiju, a Marš je održan uz suosjećanje sa svim žrtvama nasilja i terorizma u Europi i van nje. Prosvjedom je poslana poruka mira i solidarnosti, a protiv rata i spirale nasilja čije smo svi žrtve.

Iz MAZ-a poručuju kako je "trenutna humanitarna kriza na europskom tlu rezultat ciničnog odnosa institucija Europske unije i vlada europskih zemalja koje svojim centralističkim praksama direktno uzrokuju migracije, a takvim politikama mora doći kraj". U tom svjetlu, u subotu se marširalo za drugačiju Europu, Europu koja se bori protiv nasilja i marginalizacije drugih i drugačijih, koja ne trpi ograde i žice te koja pruža otpor zatvaranju granica pred osobama koje trebaju sigurnost. To je pogotovo aktualno u ovom trenutku kada su i Slovenija i Austrija počele postavljati žičane ograde na svojim granicama kako bi se preplašilo izbjeglice te ograničilo i usporilo njihovo kretanje prema sigurnosti. 

Marš je završio na Trgu Europe gdje su slovenski i srpski aktivisti održali kratke govore s porukama solidarnosti i apelom za međusobnom suradnjom pri zagovaranju politika otvaranja granica, a prosvjedu su se pridružili i njemački volonteri sa hrvatsko-slovenske granice. 

U međuvremenu, kretanje izbjeglica nastavlja se jednakim intenzitetom. "Kroz kamp u Slavonskom Brodu u nedjelju je prošlo više od 7400 osoba, što je s obzirom na sve bolje funkcioniranje kampa prošlo s vrlo kratkim zadržavanjima uz standardno dijeljenje hrane, vode, odjeće i pružanjem potrebne zdravstvene skrbi. Ljude se vlakovima i busevima doveze u kamp, prođu registraciju i vrlo brzo nastavljaju dalje za Sloveniju isto tako, busevima ili vlakovima. Među izbjeglicama je primjetna pojačana nervoza zbog straha od mogućeg zatvaranja granica i vraćanja u države u kojim su im uzeti otisci. Također, nakon napada u Parizu najavljene su strože kontrole volontera, posebno stranih, no ne i izbjeglica što je objašnjeno time da se za njih već primjenjuju potrebni standardi kontrole", stoji u priopćenju Inicijative Dobrodošli!.

U jeku novih događaja Poljska i Slovačka najavile su kako zbog straha od terorizma neće primiti izbjeglice po dogovoremin kvotama, a iz Makedonije je također stigla najava o podizanju žice na njenim granicama. Francuski ministar unutarnjih poslova pozvao je sve ministre unutarnjih poslova na sastanak koji će biti održan Bruxellesu sljedeći petak, kako bi se dogovorili na koji će način EU odgovoriti na ovaj teroristički čin, a već su na sastanku zemalja G20 u turskoj Antaliji svi čelnici najavili još jaču borbu protiv ISIL-a.

"Francuska i Europa sada, nažalost, tragično suočavaju sa strahotama onog istog terorizima koji je natjerao stotine tisuća ljudi iz njihovih domova. Često spominjana vijest bila je ona o registraciji jednog od osumnjičenih terorista u Opatovcu ovog listopada, što je izazvalo mnogobrojne negativne reakcije i izljeve mržnje, kako na portalima i društvenim mrežama tako i kroz poruke i e-mailove koje smo primili. Činjenica da je jedan od osumnjičenih terorista proputovao kroz Balkansku rutu ne smije biti razlog za stigmatizaciju stotina tisuća ljudi, baš kao što činjenica da je većina drugih napadača iz Pariza rođena i odrasla u Francuskoj i durgim zapadnoeuropskim zemljama ne smije biti razlog za stigmatizaciju svih državljana tih zemalja, posebice ne onih islamske vjeroispovjesti. Iako u sjeni žalosti od napada u Parizu, ne zaboravimo ni više od 40 žrtava bombaškog napada u Beirutu", poručuju također članovi Inicijative Dobrodošli!.

Ovaj članak objavljen je u sklopu projekta Demokracija bez participacije koji je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Objavio/la martina [at] kulturpunkt.hr 16.11.2015

VEZANE VIJESTI

Vrijeme je da se zidovi sruše

Pripremila: Matija Mrakovčić
Ususret malteškom summitu o migracijama, Inicijativa "Dobrodošli!" zahtijeva zaustavljanje daljnje eksternalizacije upravljanja granicama i sustavima azila. Najavljen je Marš solidarnosti.

U izbjegličkim kampovima rađa se već treća generacija

Pripremila: Matija Mrakovčić
Institut za migracije i narodnosti objavio je strateška polazišta kao prilog stručnoj i javnoj raspravi o temi aktualne humanitarne izbjegličke krize.

Uzrocima se ne nazire kraj

Pripremila: Matija Mrakovčić
Koordinirano djelovanje jedini je sustavni odgovor na masovne izbjegličke tokove, stav je Inicijative Dobrodošli povodom konferencije o zemljama Istočnog Mediterana i ruti Zapadnog Balkana.