Posljedice rastuće militarizacije granica | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Posljedice rastuće militarizacije granica

Izložba Znaci i šaputanja predstavlja primjere umjetničkih praksi koje promišljaju pojam granice i reflektiraju ekonomske i ideološke uzroke migracija.

29.11.2017 - 10.02.2018 , Zagreb - Galerija Nova

U srijedu, 29. studenog u 20 sati u Galeriji Novoj otvorenje je izložbe Znaci i šaputanja i nastup zbora Domaćigosti.

Izložba Znaci i šaputanja predstavlja primjere umjetničkih praksi koje promišljaju pojam granice i reflektiraju ekonomske i ideološke uzroke migracija i dominantne politike reprezentacije 'migrantske i izbjegličke krize'. Kritički propitujujći posljedice rastuće militarizacije granica izložba sučeljava tehnički jezik mapa, dijagrama i fotografskih prikaza s angažiranim korištenjem tjelesnih izraza, glasa i pjesme. Od zatvaranja evropskih granica i balkanske migrantske rute koja je uključivala i Hrvatsku, a osobito nakon terorističkih napada u Parizu u studenom 2015. godine, svjedočimo ekstremnoj militarizaciji granica koja bedeme "tvrđave Evrope" opasavaju sve strožim i nasilnijim režimima koji uključuju i "eksternalizaciju granica" kojom se kontrola evropskih granica regulira izvan teritorija Evrope.

Predstavljaju se različiti radovi, primjerice projekt Na mapi je jasno Thomasa Keenana i Sohraba Mohebbija (prvotno predstavljen na izložbi u REDCAT-u, Los Angeles, 2017.), koji propituju ulogu kartografije u kretanjima velikog broja ljudi iz zona sukoba na Bliskom Istoku i u Africi prema Evropi. Serija fotografija Aura: F37 (2015.) Davora Konjikušića realizirana je pomoću policijskih termovizijskih kamera za noćni nadzor vanjskih granica Evropske unije i bilježi migrantske prelaske šengenske granice, koje je umjetnik upotpunio audio zapisom razgovora migranata. Slikovnica ABC rasističke Evrope (2017.) Daniele Ortiz služi se kolažem, slikom i tekstom definirajući pojmove koji se odnose na evropski sustav kontrole migracija i kolonijalni rasizam, a video Erkana Özgena Zemlja čudesa (2016.) bavi se nemogućnošću opisa iskustva traume. 

Zbor Domaćigosti, nastao 2016. godine na inicijativu Centra za mirovne studije, okuplja strance i domaće koji druženjem i pjevanjem žele ostvariti integraciju izbjeglica i ostalih stranaca u hrvatsko društvo te osnažiti borbu protiv predrasuda. Na otvorenju izložbe zbor će izvesti dio svog repertoara koji obuhvaća pjesme iz raznih dijelova svijeta.

Objavio/la martina [at] kulturpunkt.hr 27.11.2017