Posredovanje prošlosti u sadašnjosti | kulturpunkt

Najave Simpozij

<

Posredovanje prošlosti u sadašnjosti

Izlaganja na seminaru Baština odozdo tematiziraju kritička tumačenja baštine i njihove manifestacije kroz različite discipline, u različitim europskim sredinama.

28.09.2018 - 30.09.2018 , Zagreb - BAZA, Adžijina 11

FOTO: blok.hr

U sklopu [BLOK]-ovog programa Mikropolitike, 28. i 29. rujna u Bazi se održava simpozij pod naslovom Baština odozdo, nakon kojeg slijedi terenski posjet Drežnici i memorijalnom kompleksu na lokaciji vojno-partizanske bolnice na Maloj Javornici.

Kako u uvodniku mikropolitičkog seminara piše urednica programa Sanja Horvatinčić, naslovna sintagma posuđena je od povjesničara Iana J. Robertsona koji baštinu definira kao "kolektive i pojedince – i njihov smisao nasljeđivanja prošlosti te pronalaženje načina da takvo razumijevanje procesa provede u praksi". Ideja baštine odozdo (heritage from below), pojašnjava Robertson, polazi od činjenice da, iako nije riječ o financijski neovisnom procesu, "postoje oblici korištenja prošlosti u sadašnjosti koji su tek minimalno uvjetovani ekonomijom i koji, kao takvi, mogu služiti kao kulturna sredstva protu-hegemonijskih praksi". 

"Njegova kritika suvremene akademske produkcije vezane uz teoriju i analizu baštine polazi pak od pretpostavke da je ona u najvećem broju slučajeva 'zavedena nacionalističkim, hijerarhijskim, komercijalnim i turistički usmjerenim perspektivama onih manifestacija baštine koje čine mainstream i konstituiraju hegemonijski diskurs'. Kroz izlaganja okupljena na ovom seminaru vidjet ćemo kako se pristajanje uz ovakva i srodna kritička tumačenja baštine manifestira u različitim europskim sredinama i kroz različite discipline koje se tradicionalno bave tumačenjem i medijacijom znanja o kulturama prošlosti (arheologija, povijest umjetnosti, muzeologija) te kako je u uvjetima neoliberalnog kapitalizma moguće misliti baštinu odozdo", piše Horvatinčić.

Nakon seminara, u nedjelju, 30. rujna slijedi organizirani grupni terenski posjet Drežnici i okolnim selima te memorijalnom kompleksu na lokaciji vojno-partizanske bolnice br. 7 na Maloj Javornici. 

Predbilježbe za terensku posjetu šalju se mailom, najkasnije do 25. rujna. Zbog ograničenog broja mjesta prednost ima publika seminara.

Objavio/la ivana [at] kulturpunkt.hr 24.09.2018