Posrtanja i snalaženja | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Posrtanja i snalaženja

Izložbu Izvrnute piramide Marka Markovića prožima snažan društveni komentar koji ukazuje na neke od problema suvremenog života.

17.07.2015 - 04.08.2015 , Rijeka - MMSU
  • A
  • +
  • -

"Zbir prikazuje sveprisutnost odnosa moći – inferiornosti i superiornosti – te istodobno upućuje na modalitete otpora. Kontrastni materijal kao uporište Izvrnutih piramida iskazan je iz prvog lica, s osloncem u tijelu i neverbalnoj ekspresiji. Uz akcionu – javnu formu te onu osobniju i egzistencijalnu, pratimo i zaokrete u procesu umjetnikova rada, od praskava izraza ljutnje do njezina smirivanja i pretvaranja u tihu pobunu. Tako se oslanjanje na radikalni body art u novijim radovima proteže u širi raspon svakodnevne subverzivne prakse, smještajući se s one strane trpećeg spektra i referiranja na vlastito tijelo. Svejedno je zadržana anti-spektakularna dokumentarna forma koja o društvenim marginama i prizemnim okolnostima njihova nastajanja govori ogoljelim, minimalno obrađenim iskazom", stoji u najavi izložbe.

Izložba predstavlja presjek radova u posljednjih pet godina, dokumentaciju performansa, akcija u javnom prostoru, video radove, crteže, skulpture te dokumente koji se biografski vezuju uz preseljenje u New York (2011.), kao i Markovićevo kretanje kroz različite geopolitičke pozicije i sustave. Izvrnute piramide nastaju kao alarm nad otupjelom političkom korektnosti i deklarativnim programima participacije i demokratičnosti. Kao pokušaj izvrtanja piramidalne društvene strukture, od Wall Street politika do tretmana ilegalnih radnika, ukazujući i na prateće tehnike prostorne selekcije i nadzora. Pozivajući na ponovno promišljanje današnjih vrijednosnih težišta, otvaraju dosje posrtanja i snalaženja jednog od sustavu neprilagođenih, po principu neposluha naspram prevladavajuće pokretljivosti tijela u ritmu korporativnog kapitala.

Izložba će biti otvorena od 17. srpnja do 4. kolovoza u riječkom MMSU-u.

Objavio/la tomislav [at] kulturpunkt.hr 15.07.2015