Postali smo svoji vlastiti oglasi | kulturpunkt

Najave Performans

<

Postali smo svoji vlastiti oglasi

Umjetnički kolektiv Eastern Surf poziva sve zainteresirane da predbilježom na mailing listu sudjeluju u performansu Ilovemyjob.

02.02.2017

Umjetnički kolektiv Eastern Surf poziva sve zainteresirane da se predbilježe za performans Ilovemyjob. Oni koji se upišu na mailing listu bit će kontaktirani u četvrtak, 2. veljače. Performans će trajati jedan dan nakon čega će adrese sudionika biti izbrisane s mailing liste.

U fokusu performansa Ilovemyjob Eastern Surf kolektiva stalni je zahtjev za održavanjem razine postignutoga. Time se referiraju na nemogućnost razgraničavanja rada/dokolice/odmora usprkos perpetuiranim pokušajima održavanja ideološkog razgraničenja, internaliziranog društvenim mrežama. Kao što se na društvenim mrežama poput Instagrama može primjetiti, postoji tendencija pozitivne identifikacije s radom. Fotografije laptopa, toplih napitaka i veša kombinirani su s porukama poput "do what you love!" i "own your own time!". Prema riječima teoretičarke Robin James "postali smo svoji vlastiti oglasi", istovremeno razvijajući pozitivne konstrukcije svojih osobnosti impresionirajući zajednicu kroz društvene mreže. Što “automatizirana budućnost bez rada“ više postaje stvarnost, to se čini da se ideja i prikaz rada sve više fetišiziraju. Ako je umjetnik postao idealan građanski subjekt, koji voli i živi za svoj rad na najkreativniji i produktivniji način, tada tradicija performativne umjetnosti koja govori o radu mora otvoriti prostor za nove interpretacije.

Eastern Surf je kolektiv koji čine četvoro umjetnika: Ana Kuzmanić, Francesca Nobilucci, Ewan Sinclair i Shona Macnaughton. Od 2011. godine organiziraju, produciraju i sudjeluju u brojnim projektima, uključujući izložbe, performanse, video, skulpturu, publikacije i web projekte. Razvili su metodologiju zamjene prostora, gdje ulaze u  meta-prostor kreiran medijem društvenih mreža i korisnički generiranih softverskih platformi, u ciklusu koji teče od virtualne stvarnosti i natrag.  Na performansu Ilovemyjob radile su članice kolektiva Ana Kuzmanić, Francesca Nobilucci i Shona Macnaughton.

Performas se odvija u sklopu net.cube platforme za produkciju internetske umjetnosti netdotcube.org.

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 01.02.2017