Posthumano stanje | kulturpunkt

Najave Promocija

<

Posthumano stanje

Predstavljanje knjige Žarka Paića održava se u Knjižnici Bogdana Ogrizovića u četvrtak, 12. travnja, u 19 sati. 

12.04.2012 , Zagreb - Knjižnica Bogdan Ogrizović
  • A
  • +
  • -

O knjizi Žarka Paića Posthumano stanje: Kraj čovjeka i mogućnosti druge povijesti govorit će Katarina Peović Vuković, Dražen Katunarić i Marijan Krivak

"Ovo nije knjiga o posljednjim 'stvarima'. Još je manje njezina usmjerenost spram pitanja o kraju čovjeka u post-humanome stanju 'stvar' apokaliptičke ugođenosti duha vremena. Svaki govor o kraju i krajevima, kako je to izrijekom u svojim promišljanjima o povijesti zapadnjačke metafizike kao logocentrizma i onto-eshato-teologije nastojao izvesti Derrida, već je uvijek zatvoren unutar jedne sheme mišljenja koja počiva na ideji početka i kraja same ideje u njezinoj mogućnosti, zbilji i nužnosti", stoji u predgovoru knjige. 

Žarko Paić rođen je 16. listopada 1958. godine u Kutini. Docent je na Studiju modnog dizajna na Tekstilno-tehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, gdje predaje sociologiju kulture, teorije mode, semiotiku i vizualne komunikacije. Diplomirao je politologiju na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, magistrirao iz filozofije na istom fakultetu, a doktorirao iz sociologije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Glavni je urednik časopisa za teoriju, kulturu i vizualne umjetnosti Tvrđa i zamjenik glavnog urednika časopisa Europski glasnik. Suorganizator je s Centrom za vizualne studije iz Zagreba međunarodnog interdisciplinarnog simpozija iz vizualne kulture i umjetnosti ("Visual Construction of Culture", Zagreb, October, 2007). Osim filozofijskih, sociologijskih i studija iz područja teorije umjetnosti i estetike, objavljuje i književne eseje. Autor je i dviju zbirki poezije (Aura i Opako ljeto). Dobitnik je međunarodne autorske nagrade za literaturu austrijske zaklade Kulturkontakt iz Beča za 2008. godinu.

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 12.04.2012