Postignuća zagrebačkih Povorki ponosa | kulturpunkt

Vijesti Civilno društvo

<

Postignuća zagrebačkih Povorki ponosa

U sklopu Tjedna ponosa koji prethodi ovogodišnjoj Povorci, predstavljeno je istraživanje društvenog značaja Zagreb Pridea, 15 godina borbe za slobodnije društvo.

Piše: Martina Domladovac

FOTO: Kristina Josic

  • A
  • +
  • -

Ovogodišnji Tjedan ponosa (Pride week) koji prethodi Zagrebačkoj Povorci ponosa 11. lipnja, započeo je prikazivanjem dokumentarnog filma Prajd za sve nas u kinu Europa, kojim je prikazan presjek i najvažniji događaji svih četrnaest do sada održanih Povorki. U sklopu Tjedna ponosa, 6. lipnja u prostorima HDLU-a, predstavljeno je istraživanje 15 godina borbe za slobodnije društvo, kojem je fokus bio utjecaj Zagrebačke Povorke na percepciju LGBTIQ populacije u Hrvatskoj, razvoj LGBTIQ aktivizma te razvoj društva općenito. 

Projekt istraživanja društvenog značaja Zagreb Pridea pokrenut je krajem 2015. godine kako bi se dobio konkretniji uvid u postignuća do kojih su doveli Povorka ponosa i Zagreb Pride kao organizacija. Koncept i metodologija istraživanja osmišljeni su u suradnji s grupom stručnjakinja te su definirana specifična područja interesa i odgovarajuća ključna istraživačka pitanja. Istraživačica Vesna Kesić putem analize medijskih sadržaja objavljivanih neposredno uoči i nakon održavanja Povorke ponosa od 2002. do 2015. godine, istraživala je kako su se tijekom petnaest godina djelovanja Zagreb Pride-a mijenjali javni diskurs i reprezentacije LGBTIQ osoba kao političkih subjekata, s obzirom na to da predodžbe koje se o političkim akterima stvaraju u medijima mogu imati presudan utjecaj na uspjeh njihovih borbi. U istraživanju je analizirala dva najtiražnija dnevna lista u Hrvatskoj, Jutarnji i Večernji list.

Sanja Đurin u istraživanju je analizirala djelovanje Zagreb Pridea u smjeru javnih politika u odnosu prema dominantnom heteronormativnom društvenom i političkom miljeu Republike Hrvatske. Kroz problematiziranje pitanja javnog prostora, homofobnog nasilja, državne obiteljske politike i odgojno-obrazovnih kurikuluma, te naglašavajući ulogu Katoličke crkve, Đurin aktivnosti Zagreb Pride-a pozicionira kao narušavajuće za dominantni diskurs. U istraživanju Afektivni utjecaji Zagreb Pridea u queer svakodnevnici: kritička etnografija, Pavao Parunov bavio se pitanjem utjecaja Zagreb Pride-a, kao Povorke ponosa i kao organizacije, na LGBTIQ zajednicu, pojedinke i pojedince i njihove identitete, osnaživanje i aktivističko djelovanje.

Analiziranje regionalnih odjeka Zagrebačkog Pride-a na razini izvještavanja u tiskanim medijima u Srbiji, Bosni i Hercegovini te Crnoj Gori u periodu od 2001. do 2013. godine, također je jedan od istraživačkih ciljeva studije. U sklopu istraživanja, Hana Čopić ispitivala je razvoj, teme i smjerove medijskih izvještaja o Prajdu kao društveno-političkom fenomenu te analizirala kako se i koji dominantni društveni narativi kreiraju kroz medijske govore o Prajdu i pitanjima koja se uz njega vežu. Pratila je način, obim i učestalost medijskih natpisa o Prajdu, ali i razmatrala tko stvara tekst, čiji glasovi se isključuju ili uključuju i iz kojih pozicija se govori, te analizira njihov značaj i utjecaj u odnosu na društvene i političke okolnosti. Na posljetku, istraživačica Nicole Butterfield na temelju identiteta (spolne orijentacije, rodnog identiteta i spolnih karakteristika), regije, političke orijentacije, klase i religije, mjerila je uključivost Zagreb Pride-a, odnosno na koji su način u njegovo djelovanje uključivani različiti identiteti i politička stajališta te afirmirano pravo na odstupanja od norme.

Rezultati pet studija u cijelosti će biti objavljeni u jesen 2016. godine, no istraživanje je predstavljeno u vrijeme kada LGBTIQ tematika dobiva veću vidljivost, kako bi se u društvu potaknula šira rasprava te proizvelo što više kritičkoga znanja o povijesti i aktualnosti LGBTIQ aktivizma u Hrvatskoj. Sažetak čitave studije o društvenom značaju Zagreb Pridea može se preuzeti na internetskoj poveznici.

Ovaj članak objavljen je u sklopu projekta Kultura participacije koji je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Objavio/la martina [at] kulturpunkt.hr 07.06.2016

VEZANE VIJESTI

Obrana stečenih prava

Piše: Martina Domladovac
"Ni milimetra svoje slobode ne damo!", poručuju građani i aktivisti Zagreb Pridea uoči petnaeste povorke ponosa u Zagrebu.

Svim borkinjama i borcima za ljudska prava

Pripremila: Matija Mrakovčić
Odluka Vrhovnog suda protiv Zdravka Mamića presedan je u borbi za društvo bez diskriminacije.

Za građansku i radničku solidarnost

Piše: Martina Domladovac

Održana je diskusija LGBTI radnička prava i udruživanje kako bi se otvorila pitanja položaja LGBTI osoba na radnom mjestu te uloge sindikata u borbi protiv diskriminacije.