Postoje li dobri modeli? | kulturpunkt

Vijesti Arhitektura i urbanizam

<

Postoje li dobri modeli?

Predstavnici gradova Bologne, Solina i Leeuwardena u Amsterdamu će objasniti kako zajednica i kultura mogu biti osnovni pokretači društveno-ekonomskog razvoja u Europi.

Piše: Matija Mrakovčić

FOTO: Pakhuis de Zwijger

  • A
  • +
  • -

Sve se više europskih gradova svakodnevno suočava s hitnim izazovima, mnogi gube svoj kulturni identitet zbog procesa gentrifikacije i komercijalnih interesa. Postoje li dobri modeli javno-civilnih partnerstava, kako se ti modeli mogu primijeniti i koje korake građani i vlasti moraju poduzeti da bi se građani i zajednice angažirali u procesima koji se tiču lokalnih izazova?

Sve započinje suradnjom, kulturom i kreativnošću, smatraju organizatori serije događanja o europskoj demokratskoj i kulturnoj obnovi iz perspektive građana. Nizozemske institucije Europska kulturna fondacija i Netwerk Democratie te platforma nezavisnih kulturnih organizacija Pakhuis de Zwijger 25. veljače će u prostoru potonje ugostiti predstavnike talijanskog grada Bologne, hrvatskog grada Solina i nizozemskog Leeuwardena, koji su koristili potporu građana i donosioca odluka da bi osmislili kreativna rješenja za društvene probleme. 

Svi su testirali alternativne forme suradnje i osmislili nove načine suradničkog upravljanja. Antonija Eremut projektom Mayday! Majdan! Mayday! bavila se revitalizacijom napuštenog tupinoloma u Solinu i prenamjenom u prostor za zajednicu. Christian Iaione, osnivač think-tanka Laboratorij za upravljanje commonsima (LabGov) u suradnji sa studentima i građanima osmišljava institucionalnu inovaciju čiji je prvi primjer Regulacija korištenja i regeneracije urbanih zajedničkih dobara, koju je odobrio Grad Bologna. Sjoerd Feitsma, jedan od skupštinara grada Leeuwardena, objasnit će kako je grad osvojio kandidatutu za Europsku prijestolnicu kulture 2018: zajednica i kultura osnovni su pokretači društveno-ekonomskog razvoja u Europi.

Na tribini, koju možete pratiti i putem livestreama, pokušat će se osmisliti i preporuke dobrog upravljanja za Europski urbanistički plan (EU Urban Agenda), zajednički poduhvat Europske komisije, država članica i mreže europskih gradova, koji naglašava urbanističku dimenziju u predlaganju i implementaciji politika. Nizozemsko predsjedništvo Vijećem Europe krajem će svibnja biti zaokruženo održavanjem ministarske konferencije na tu temu.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 22.02.2016

VEZANE VIJESTI

Kultura u središtu održivosti

Piše: Matija Mrakovčić
Svjetsko udruženje gradova i lokalnih vlasti objavilo je policy izvještaj o kulturi koja mora biti u središtu planiranja urbanog razvoja.

Platforma za mikro promjene

Piše: Matija Mrakovčić

Između 50 odabranih ideja za prošlogodišnji Idea Camp ECF-a, potporu je dobilo njih 25, a među njima i prijedlog Antonije Eremut o revitalizaciji zapuštenog solinskog tupinoloma.

Isplati bankare i zajebi narod

Razgovarao: Jerko Bakotin

Zašto je neoliberalna ideologija tržišta potpuna prijevara, uz to sama sebi nedosljedna te dobra podloga za nacionalizam, samo je jedno od pitanja o kojima je Jerko Bakotin razgovarao s D