Postoji li nepostojanje | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Postoji li nepostojanje

Portretima osoba i njihovim kratkim pisanim komentarima želi se pružiti širi uvid u tematiku beskućništva u Zagrebu.

15.02.2014 , Zagreb - Greta
  • A
  • +
  • -

Otvorenje grupne izložbe fotografija Postoji li nepostojanje u organizaciji Mile Mrvalja bit će održano 15. veljače u 19 sati u Greti, Ilica 92.

"Ova izložba nema pretenzije da, preko izloženih fotografija, dočara umjetničko viđenje jedne problematike u društvu. Niti ja želim ući u vizualnu umjetničku prezentaciju fotografije kao sredstva umjetničkog doživljaja. Prvenstveno želim kroz portrete osoba koje će biti izložene i preko njihovih kratkih pisanih komentara, koji su sastavni dio izložbe, pružiti širi uvid u tematiku beskućništva u Zagrebu. 

Problem je veoma velik u Hrvatskoj, a iz dana u dan postaje sve veći zbog kredita, jamstava ili gubitka posla zbog čega je danas zastrašujuće lako izgubiti nekretninu i postati beskućnik. Ogromna većina, kada izgube sve materijalno što su imali, suočavaju se dodatno i s raspadom obitelji i postaju odbačeni i od prijatelja pa i vlastitih obitelji. Država i lokalna uprava čine malo da im pomognu a surova birokratska struktura još ih više gura u beznađe i opću obespravljenost. 

Sve to stavlja ih u poziciju koja je ispod minimuma zagarantiranih ljudskih prava i do ponižavajućeg tretiranja zbog stigmatizacije ove socijalne kategorije. Ja, kao jedan od 600 beskućnika u Zagrebu, ulažem ogromne napore da se tretman beskućnika od strane društva popravi i da se njihov status građana izjednači sa svim ostalim građanima u smislu zagarantiranih ljudskih prava i otklanjanjem predrasuda o ovoj kategoriji društva", poziv je na izložbu iz pera Mile Mrvalja.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 14.02.2014