Posve fizička vizija svijeta | kulturpunkt

Vijesti Izvedbene umjetnosti

<

Posve fizička vizija svijeta

Eksperimentalna izvedbena kompanija ROOM 100 gostuje u Helsinkiju te najavljuje nove edukacijske programe u Splitu.

ROOM 100, C8H11NO2

  • A
  • +
  • -

Eksperimentalna izvedbena kompanija ROOM 100 gostuje s predstavom C8H11NO2 od 12. do 14. prosinca u novoosnovanom finskom kazalištu Teatteri Union u Helsinkiju. Na službenim stranicama kazališta predstava je najavljena kao "posve fizička vizija svijeta shizofrenije: mješavina kontorcionizma, dislokacije, butoh, break dancea i elektronske glazbe koju produciraju analogni oscilatori – duboko osobno djelo inspirirano redateljevim bratom i njegovih 35 godina bitke sa shizofrenijom".

Predstava C8H11NO2 premijerno je izvedena u Parizu 2011. godine i otad je izvođena na festivalima suvremenog cirkusa, suvremenog plesa, kao i izvedbenih umjetnosti u brojnim europskim zemljama i SAD-u. Gostovanje ROOM 100 u Finskoj podržano je kroz program Male performerske scene Croatian Circus Creation Export.

Uz izvedbe predstava C8H11NO2 i Seed, u 2014. godini ROOM 100 proveo je prezentacijske projekte o povijesti, razvoju, značaju i slojevitosti suvremene cirkuske umjetnosti. U klubu Judino drvo u svibnju je ugošćen Festival novog cirkusa i novomagijska predstava belgijske kompanije Rode Boom koja je označila prvu inozemnu izvedbu suvremenog cirkusa u Splitu. U suradnji s Malom performerskom scenom proveden je projekt Cirkuske srijede – ciklus filmova cirkuske tematike koji se održao u Splitu, Puli, Zadru i Zagrebu.

Nakon šest godina duge nemogućnosti dogovora s gradskom vlasti oko korištenja adekvatnog gradskog prostora za produkcijski i prezentacijski rad kolektiva, ROOM 100 početkom listopada unajmio je prostor za rad po komercijalnim uvjetima. Početkom 2015. godine ROOM 100 započinje s produkcijskim radom na trećoj predstavi kolektiva te najavljuje edukacijske programe za Splićane.

Izvor: ROOM 100

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 10.12.2014