Posvećenje biciklističkog proljeća | kulturpunkt

Najave Konferencija

<

Posvećenje biciklističkog proljeća

Posvećenje biciklističkog proljeća jedinstvena je konferencija koja se iz različitih perspektiva bavi pitanjem upotrebe bicikla i biciklističkog prometa.

21.05.2011 , Zagreb - Zelena akcija

U subotu, 21. svibnja, održat će se drugo po redu Posvećenje biciklističkog proljeća. Riječ je o jedinstvenoj konferenciji koja se iz multidisciplinarne perspektive bavi pitanjima upotrebe bicikla i biciklističkog prometa, a zamišljena je kao kombinacija stručnog skupa s najavljenim izlaganjima, uz razmjenu iskustava i razmišljanja te raspravu sa zainteresiranom publikom.

Tema ovogodišnjeg Posvećenja je Biciklistička prometna infrastruktura i biciklistički promet, a obuhvaća pitanja biciklističkih staza, parkirališta za bicikle, načina regulacije prometa i drugih prometno-urbanističkih rješenja koja uzimaju u obzir bicikliste u prometu. Cilj skupa je otvaranje meritorne rasprave o nekim od ključnih pitanja razvoja biciklizma kao što su:

  • Pravna regulacija biciklističke prometne infrastrukture i biciklističkog prometa;
  • Strategije izgradnje i stanje gradske i međugradske biciklističke prometne infrastrukture u Hrvatskoj;
  • Sustavi biciklističke prometne infrastrukture (staze, trake, parkirališta, transverzale, treking i turističke staze, označavanje i dr.);
  • Sigurnost biciklističkog prometa na objektima biciklističke prometne infrastrukture i izvan njih;
  • Segregacija ili integracija biciklističkog i drugih oblika prometa na cestama itd.

Izlaganja počinju u 11 sati, u prostorijama Zelene akcije, Frankopanska 1 (zgrada u dvorištu). Na skupu sudjeluju Davor Fadić, Tihomir Dakić, Bernard Ivčić, Vladimir Halgota, Ivan Puzek, Damir Šoh, Ozren Žunec, Krunoslav Tepeš, Ljupko Šimunović, Niko Gamulin, Branislav Lučić, Csaba Mata, Vedran Bartak i Davor Paščenko. Detaljan raspored i naslove izlagnja potražite na stranicama Biciklopopravljaone.

Ove će se godine u sklopu Posvećenja održati i prvi Biciklistički buvljak na kojem će zainteresirani moći pronaći ili ponuditi rabljene bicikle, odnosno biciklističke dijelove. Buvljak se otvara u 9 sati, a trajat će tijekom čitave konferencije.

Posvećenje biciklističkog proljeća organizira Biciklopopravljaona, otvoreni biciklistički servis u kojem svi zainteresirani mogu besplatno, sami ili uz asistenciju dežurnih volontera, popraviti svoj bicikl. Biciklopopravljaona djeluje pod okriljem Zelene akcije - Friends of the Earth Croatia.

 

Objavio/la antonija [at] kulturpunkt.hr 18.05.2011