Posvećenje proljeću | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Posvećenje proljeću

Proljeće je razdoblje zračno-peludnog kopuliranja ili rekoncipiranja Sveočitovanosti ili prokreacijskog obnavljanja svekolike povezanosti između zemaljske i nebeske prirode.

09.07.2013 - 21.07.2013 , Dubrovnik - Galerija OTOK
  • A
  • +
  • -

U utorak, 9. srpnja, u 21 sat u Galeriji Otok Art radionice Lazareti bit će otvorena izložba Damira Stojnića.

"Proljeće je razdoblje oz(r)ačeća; zračno-peludnog kopuliranja; ili re-koncipiranja Sveočitovanosti; ili prokreacijskog obnavljanja svekolike povezanosti između zemaljske i nebeske prirode. U to ošamućujuće doba (stereotipno je uvjerenje da tjera na zaljubljivost i drijemež) nisam sklon prenaglašenim i dorađenim (hiper-konceptualiziranim) stvarima. Rekoh sebi: "Izložit ću sve, bez nekog reda i načina, onako kako je, uostalom, i nastajao taj konglomerat od četrdesetak akvarela". Sve što ih povezuje osjećaj je proljeća, iako su nastajali u sva godišnja doba tijekom posljednjih 13 godina. Cvjetovi-gradovi-kašteli, ljudi – leptiri, pčele s košnicom u kornjačinom oklopu u čijem se “saću” legu ljudski fetusi, eros i tanatos, proljetna depresija ili proljetno čišćenje… Tu se nalazi svo moje životno i od njega neodvojivo, umjetničko nastojanje svedivo na nekoliko rečenica drevne indijske mudrosti*, a one govore o transcendentnom “vječnom proljeću” koje, nevidljivo i nespoznato, vlada i unutar ove, kemijske sfere nastajanja i (i)sparavanja materijalnih oblika i koje je životodajni, potičući, transcendentni i imanentni Pra-izvorni Du/ah", najava je umjetnika.

Damir Stojnić, slikar, performer, kustos i slobodnjak, rođen je 1972. u Rijeci. Diplomirao je slikarstvo na ALU-Zagreb. Od 1995. godine izlagao je na preko stotinu skupnih i samostalnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Dobitnik je više nagrada i priznanja: 2010. Nagradna izložba Zavičajnog muzeja Rovinj, 2007. 2. nagrada na trijenalu hrvatskog akvarela, 2002. otkupna nagrada MMSU Rijeka na 15. međunarodnom trijenalu originalnog crteža.

Izložba Posvećenje proljeću ostaje otvorena do 21. srpnja.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 08.07.2013