Posveta intonatorima šuma | kulturpunkt

Najave Performans

<

Posveta intonatorima šuma

DB Indoš i Tanja Vrvilo izvode multimedijalni performans Šahtofonija rumorista ispred Kulturno informativnog centra (KIC) u Zagrebu.

11.07.2014 , Zagreb - Kulturni informativni centar (KIC)
  • A
  • +
  • -

Šahtofonija rumorista hommage je futuristu Luigiju Russolu i njegovim kompleksnim instrumentima za proizvodnju buke intonarumori, odnosno intonatorima šuma. Russolo i Marinetti (autor Futurističkog manifesta) prve koncerte buke izvodili su tik uoči izbijanja Prvog svjetskog rata anticipirajući na taj način sav zvučni kaos i stradanje tog prvog u nizu ratova, po kojima je 20. stoljeće ozloglašeno, noseći neslavnu titulu stoljeća s najviše ratova.

Luigi Russolo smatra se prvim eksperimentalnim kompozitorom glazbe buke i jednim od prvih teoretičara elektronske glazbe. Ovaj ekscentrični futuristički slikar u svojem manifestu Arte de rumori (Umjetnost buke) objavljenom 1913., priziva bruitizam tj. buku kao konkretnu glazbu utjelovljenu u brojnim šumovima, strojevima, automobilima, vlakovima i onomatopeji koja sačinjava zvučnu podlogu svakodnevice modernog industrijskog grada.

Stoljeće buke koje optimistično najavljuje Russolo umjesto nekadašnje jalove tišine trebalo je poslužiti kao uvertira u veličanstvenu transformaciju pojedinca... Glazba je to zamišljena za izvođenje u metropolitskim utopijama futurističkog arhitekta Sant'Elie, a ne u rovovima Flandrije uz isparavanje iperita. Ironijom sudbine Sant'Elia, Carlo Erba, Boccioni ubrzo su poginuli na bojišnici, a i sam Russolo teško je ranjen...

Snovi o velikoj obnovi umjetnosti, čovječanstva, talijanskog naroda netragom su nestale. Arte de rumori inspirirala je pak dadaiste, kao i raznolike kompozitore od Schaeffera preko Cagea, od Discipline Kičme do Einstürzende Neubautena i Trevora Horna revolucionarizirajući suvremenu glazbu. Čini se da nas buka i dalje neodoljivo privlači, međutim nazire li se što s one strane buke? 

DB Indoš i Tanja Vrvilo duži niz godina stvaraju izvedbena djela koja uključuju objekte/instrumente nadahnute konceptom intonarumori. Takvi jedinstveni instrumenti temelj su njihovog glazbenog, scenskog i izvedbenog promišljanja. 

Šahtofonija rumorista nastala je u produkciji Kulturno informativnog centra (KIC), a povodom obilježavanja 100. obljetnice Prvog svjetskog rata. Održat će se u petak, 11. srpnja u 22 sata ispred Kulturno informativnog centra (KIC), na uglu Preradovićeve i Tesline ulice u Zagrebu. 

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 09.07.2014