Posveta neustrašivosti | kulturpunkt

Posveta neustrašivosti

Online razgovor u organizaciji Centra za umjetnost i medije ZKM okupit će govornike_ce u čijem se radu isprepliću umjetnost i aktivizam.

Pripremila: Hana Sirovica

Izvor: University of Iowa, Office of Strategic Communication.

  • A
  • +
  • -

Aktivisti_kinje se nalaze na prvoj liniji borbe protiv egzistencijalnih problema današnjice. Od zauzimanja prostora ulice do djelovanja u akademskoj okolini, aktivizam poprima mnogo različitih oblika. Aktivizam predstavlja izazov statusu quo i tradicionalnoj strukturi javne sfere, od politike i tiska do institucija u kulturi, stoji u tekstu najave programa What is the Impact of Activism?, online razgovora u organizaciji Centra za umjetnost i medije ZKM iz Karsluhea. Sudionici_e razgovora su aktivisti_kinje i umjetnici_e u čijem se radu isprepliću ova dva oblika djelovanja, a centralno je pitanje programa, ističu organizatori_ce, vezano uz potencijale umjetnosti za intervenciju u sadašnjost i osmišljavanje bolje budućnosti. 

U razgovoru će sudjelovati Luisa Neubauer iz njemačkog Fridays for Future, inicijative koja je dio međunarodnog prosvjednog pokreta mladih koji upozorava na pitanja klimatske pravde te Lucy Orta, britanska aktivistkinja i umjetnica čiji su fokusi usidreni u emancipatorne potencijale primijenjene umjetnosti. Pridružit će im se Shilo Shiv Suleman, bangladeška umjetnica koja je osnovala Fearless Collective, skupinu koja rabi prakse participativne umjetnosti i storytellinga kako bi doprijela do zajednica koje se diljem svijeta suočavaju s diskriminacijom. Iz perspektive angažiranih izvedbenih praksi govorit će Bayr(y)am Mustafa Bayr(y)amali iz BP or not BP?, mreže umjetnika_ca čiji gerilski performansi interveniraju u različite kazališne i općenito prostore umjetničkih institucija.

Nakon razgovora uslijedit će projekcija Dear Future Children, recentnog filma redatelja Franza Böhma koji istražuje aktivizam mladih diljem svijeta.

What is the Impact of Activism? dio je programa Art Institutions in the Age of Existential Risks, posvećenog propitivanju relevantnosti muzeja u kontekstu globalne krize uzrokovane pandemijom, uništenjem okoliša i društvenim nejednakostima. Ovim programom organizatori žele poručiti kako umjetnost i kultura mogu odigrati ključnu ulogu u potrazi za rješenjima, zrcaleći procese borbe protiv kolonizacije, seksizma, rasizma, ksenofobije i ostalih oblika diskriminacije. 

Razgovor će se održati 16. prosinca u 18.30 sati, a možete ga pratiti ovdje

 
Objavio/la hana [at] kulturpunkt.hr 16.12.2021

VEZANE VIJESTI

(Bez)vrijednost umjetnosti

Piše: Ivana Pejić

Radom Take the Money and Run danski umjetnik Jens Haaning otvara potentno polje rasprava o umjetničkom radu i njegovom vrednovanju.

Slijediti instinkt za solidarnošću

Razgovarala: Hana Sirovica

S umjetnicom Anom Kuzmanić razgovaramo o istraživanju utjecaja pandemije na kulturni rad Art Without Place te o nužnosti sistemske promjene kulturnog sustava. 

Politička stvarnost kroz prizmu performansa

Pripremila: Ivana Pejić
Domino je pokrenuo online bazu koja dokumentira i kontekstualizira najistaknutije političke performanse, akcije i happeninge s ovih prostora od 1960-ih do danas.