Posveta ostavštini Brede Beban | kulturpunkt

Najave Predstavljanje

<

Posveta ostavštini Brede Beban

Knjiga Breda's Lesson nastala kao rezultat prvog simpozija o umjetnosti i životu umjentice Brede Beban, održanog u Trstu povodom pete godišnjice njezine smrti.

25.04.2018 , Zagreb - Institut za povijest umjetnosti

U srijedu, 25. travnja u 19 sati u Institutu za suvremenu umjetnost održava se predstavljanje knjige Breda's Lesson nastale kao rezultat prvog simpozija o umjetnosti i životu umjentice Brede Beban, održanog u Trstu, 22. travnja 2017. godine povodom pete godišnjice njezine smrti.

Simpozij su organizirale i koncipirale Dubravka Cherubini i Ana Čavić u suradnji s umjetničinom ostavštinom i Kalfayan galerijama iz Atene/Soluna, uz podršku Slade School of Fine Art pri University College of London.

Breda Beban je bila umjetnica, redateljica filmova, kustosica i kreativna producentica čiji su se radovi pretežito bavili "suvremenim temama i emocijama koje se javljaju u pričama o politici i ljubavi". Kako stoji u najavi predstavljanja, Bredini filmovi i fotografije prepoznati su zbog tema "intimnosti, ranjivosti i autentičnosti".

Rođena u Novom Sadu 1952. godine, Breda Beban je odrasla u Makedoniji i Hrvatskoj. Studirala je slikarstvo na Likovnoj akademiji u Zagrebu te je karijeru započela kao slikarica i konceptualna umjetnica. Ubrzo se zainteresirala za film, video i fotografiju. Početkom devedesetih, nakon izbijanja rata na ovim prostorima, s dugogodišnjim partnerom Hrvojem Horvatićem napustila je Jugoslaviju. Skrasili su se u Londonu gdje su zajedno živjeli i radili do Horvatićeve prerane smrti 1997. godine. Breda je nastavila stvarati samostalno ili s drugim umjetnicima i ostavila je bogat opus radova koji su izlagani u najpoznatijim europskim i američkim muzejima i galerijama. Živjela je u Londonu i Sheffieldu, gdje je bila profesorica medijskih umjetnosti na fakultetu Sheffiled Hallam University. Preminula je 2012. godine.

Knjiga Breda's Lesson, objavljena u izdanju Juliet Editrice i Trieste Contemporanea, sadrži uvodni tekst Giuliane Carbi i priloge devet sudionika simpozija. To su: Janka Vukmir, Miha Colner, Martina Munivrana, Ana Čavić, Fiora Gandolfi, Dubravka Cherubini, Mario Flecha, Berislav Vodopija i Marko Sosič.

Objavio/la lujo [at] kulturpunkt.hr 24.04.2018