Posveta otoku | kulturpunkt

Posveta otoku

Silba Environment Art ove godine obilježava desetu godišnjicu postojanja, a tom prigodom izlazi i The Book of SEA koja iscrpno dokumentira rad umjetničko-ekološke platforme.

Pripremila: Ivana Pejić
  • A
  • +
  • -

Silba Environment Art, umjetničko-ekološka platforma koju su osnovali zaljubljenici u Silbu i njezine prirodne i kulturne ljepote, ove godine bilježi deset godina rada na revitalizaciji i zaštiti otoka, a tom prigodom izlazi i publikacija koja na jednom mjestu okuplja sve najvažnije točke njihova rada.

"The Book of SEA, nakon desetljeća neprekidnog, upornog rada, javlja se kao prijeko potreban dokument svih ostvarenih programa umjetničke organizacije, u stvarno širokom rasponu od Silbenskog kulturnog ljeta, dugotrajnog festivala suvremene umjetnosti i kulture na otočki način, kojim je 2010. priča i započela, preko radionica i kolonija, akcija i izložbi posvećenih čišćenju Silbe od otpada koji se taloži na obalama od sezone do sezone, sve do umjetničkih rezidencijalnih boravaka angažiranog, ekološki usmjerenog karaktera, istraživačkih projekata u suradnji s bliskim udrugama iz cijelog svijeta, te mnogih drugih projekata", stoji u njenom uvodu.

Iz želje za što neposrednijim i lokalno osjetljivijim pristupom, SEA je svoje djelovanje na otoku počela upravo radom s lokalnom zajednicom, u početku posebno usmjerenih prema dječjem uzrastu zbog uočenog manjka kreativnih izvanškolskih aktivnosti. Iz radionica se razvio ljetni prezentacijski program za publiku, no i želja da sadržajno i kreativno obogate otok pa su zajedno s otočanima razvili programski pravac SOS Silba Off Season koji se odvija isključivo izvan turističke sezone te kroz edukativne, umjetničke, ekološke i projekte održivog razvoja nastoji odgovoriti na stvarne potrebe lokalnog stanovništva. 

U sklopu vansezonskih otočkih aktivnosti nastale su i Crtice s otoka – novine koje stvaraju sami stanovnici i zaljubljenici u otok, a koje su i u ovoj zahtjevnoj godini ugledale svjetlo dana, i to u proširenom obliku. Tako treći broj osim sa Silbe, donosi i crtice s Dugog otoka, Prvića, Visa, Brača i drugih sredina čiji život, posebno onaj izvan sezone, najčešće ostaje nepoznat svima osim njihovim sve malobrojnijim stanovnicima.

Sve ove aktivnosti kronološkim redom bilježi monografija koja pored vrijedne fotodokumentacije, plakata i drugih vizualnih podsjetnika, donosi i dva obuhvatna teksta koja "iscrpno kontekstualiziraju i artikuliraju stremljenja i svjetonazor, prakse i znanja umjetničke organizacije". Dvojezičnu publikaciju dizajnirao je Nikola Križanac, na engleski preveo Ivan Berecka, a tekstove su pisali autorica projekata Natasha Kadin, vizualni kritičar Boris Greiner te dizajner i pisac Bojan Krištofić, koji je ujedno urednik i lektor knjige. Promocija knjige održava se na Silbi u subotu, 1. kolovoza 2020. 

Objavio/la ivana [at] kulturpunkt.hr 28.07.2020

VEZANE VIJESTI

Pratiti ritam otoka

Piše: Ivana Pejić
Otočki časopisi pokazuju se izvrsnim platformama kroz koje na vidljivosti dobivaju teme važne lokalnom stanovništvu, te su primjeri dobrih praksi primjenjivih i u drugim, većim sredinama.

Vraćanje "duga" otoku

Razgovarala: Matija Mrakovčić
ŠUŠUR! Festival od riči uspješno broji već šestu godinu u specifičnom kontekstu Korčule i aktualne kulturne situacije u Hrvatskoj.

Tajna povijest otoka

Piše: Vatroslav Miloš

Dostupni su prvi rezultati istraživanja u sklopu projekta Mapiranje kinematografije otoka Korčule u suradnji Sive)(zone i redatelja i kritičara Ivana Ramljaka.