Potaknuti gledateljevu kritičku svijest | kulturpunkt

Najave Okrugli stol

<

Potaknuti gledateljevu kritičku svijest

Panel-diskusija i čitalačka grupa Na razmeđu kontrole i slobode: kolaborativne umjetničke prakse dio je popratnog programa izložbe Kućne vježbe Andree Palašti.

29.10.2018 , Zagreb - Galerija SPOT

FOTO: Galerija VN / Facebook

  • A
  • +
  • -

Ured za fotografiju poziva na sudjelovanje u panel-diskusiji i čitalačkoj grupi pod nazivom Na razmeđu kontrole i slobode: kolaborativne umjetničke prakse, koji će se održati u ponedjeljak, 29. listopada u 19 sati u zagrebačkoj Galeriji Spot.

Događanje je dio popratnog programa izložbe Kućne vježbe Andree Palašti.

Andrea Palašti elemente svoje prakse zasniva na svakodnevici i komunikaciji. Kućne vježbe #1, koje je izložila u Galeriji Spot, nastale su prvobitno kao odgovori na "zadatke" proizašle iz svakodnevnice njezine obitelji. Svojevrsne vježbe koje izvodi u suradnji s članovima obitelji u izložbenoj formaciji predstavljaju niz simpatičnih, slikovitih podsjetnika na razne životne situacije. Među njima nema ničeg neobičnog ni stranog; provode se uz pomoć minimalne opreme, tek uz malo truda i dobre volje ukućana čiji svakodnevni odnosi postaju poligon za umjetničina istraživanja.

Uzimajući kao polazište ovaj umjetničko-kolaborativni projekt, na panel-diskusiji i čitalačkoj grupi će se raspravljati o promjeni pozicije gledatelja i podizanju svijesti o kritičkom razmišljanju kao sastavnom dijelu kolaborativnih umjetničkih praksi. Na koji način svakodnevnica utječe na društvo, povijest i kulturu? Koja je uloga sudionika u ovakvim umjetničkim projektima i kako promjena paradigme utječe na poziciju samog autora koji u određenoj mjeri "ovisi" o drugim ljudima? Omogućuju li relacijske umjetničke forme istinsko proživljavanje umjetničkog djela, a ne tek puko prolaženje pored njega? Kako se snaći u toj "areni razmjene" (Nicolas Bourriaud), unutar koje umjetnost postaje mjesto koje producira određenu društvenost? Gdje prestaje (umjetnička) kontrola, a gdje počinje sloboda? Razlikuje li se razina empatije ako u projektu sudjeluju članovi obitelji ili osobe koje nisu nužno bliske umjetniku/ci?

O ovim i drugim pitanjima razgovarat ćemo s fotografkinjom Nives Milješić, fotografkinjom i vanjskom suradnicom riječke Akademije primijenjenih umjetnosti Petrom Mršom i dr. sc. Tihanom Rubić, docenticom na Odsjeku za etnologiju i kulturnu antropologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Sudjelovanje na panelu/čitalačkoj grupi potrebno je prijaviti mailom, najkasnije u nedjelju, 28. listopada. Nakon prijave svakom sudioniku/ci bit će poslano nekoliko odabranih tekstova koje se preporuča pročitati prije događanja.

Izložba Kućne vježbe otvorena je do 26. listopada u Galeriji Spot te do 2. studenog u Galeriji VN. Izložbu u Galeriji Spot bit će moguće razgledati i u ponedjeljak, 29. listopada uoči i tijekom panel-diskusije.

Objavio/la lujo [at] kulturpunkt.hr 23.10.2018