Potencijal dizajna tekstila | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Potencijal dizajna tekstila

Ponjave: kontinuitet u suvremenosti, izložba studentica diplomskog studija dizajna tekstila pri TTF-u, daje zanimljive rezultate povezivanja tradicije sa suvremenosti.

07.02.2017 - 26.02.2017 , Zagreb - Galerija VN
  • A
  • +
  • -

U utorak, 7. veljače 2017. u 19 sati u Galeriji VN, otvorenje je izložbe studentica diplomskog studija dizajna tekstila pri TTF-u, Ponjave: kontinuitet u suvremenosti. 

Izložba je rezultat istraživanja unutar nastave kolegija Kreiranja tekstila diplomskog studija Dizajna tekstila na Tekstilno-tehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Studenticama je postavljen problemski zadatak na temu krpane ponjave iz Muzeja Brodskog Posavlja. Odlaskom na lokaciju muzeja u Slavonski Brod studentice su imale mogućnost susresti se sa građom vezanom za ponjave, doživjeti u živo iste, kroz prezentaciju teme dobiti puno informacija, te po povratku krenuti u samostalno istraživanje zadane teme.

Široko područje sadržaja, simbolike i boja na krpanim ponjavama dale su studenticama poticaj za stvaranje osobnog koncepta na zadanu temu. Direktno naslanjanje na sadržaj ili odmicanje od same teme zavisno od interesa, ideje, senzibiliteta, osobnosti i kreativnosti unutar područja dizajna tekstila dalo je zanimljive rezultate povezivanja tradicije sa suvremenosti. Gusti nizovi, paralelni redovi izvezenih površina, ornamentika raporta i podloga, intenzivne boje ili pak slobodni crtež čine okosnicu nove razrade otkanih ponjava. Spletom imaginacije, znanja i materijala u tehnikama ručnog otiskivanja ili oslikavanja tekstila, linoreza na tekstilu, simulacijom blok-printa, digitalnim tiskom, rototiskom, transferom, bubrećim tiskom uz dodatne ili završne intervencije šivanjem, autorice pridonose znakovitoj inovaciji referirajući se na zadanu temu. Izložbom se pokazuje kontinuitet predaje utkan u vez, u motiv i u njihova značenja. Ponjave time postaju svjedočanstvo svakodnevnog prošlog i izložbenog sadašnjeg ispreplićući tradiciju i suvremenost s naglaskom na potencijal dizajna tekstila.

Izložba ostaje otvorena do 26. veljače.

Objavio/la martina [at] kulturpunkt.hr 02.02.2017