Potencijal nesvrstanosti | kulturpunkt

Najave Instalacija

<

Potencijal nesvrstanosti

Dramaturška intervencija "Mnogolog za poslije" Nine Gojić ispituje mogućnosti stvaranja novih sustava na kulturnoj sceni te modele udruživanja i solidarnosti među kulturnim radnicima.

05.11.2016 - 26.11.2016 , Zagreb - Galerija Miroslav Kraljević

Otvorenje dramaturške intervencije Mnogolog za poslije Nine Gojić je u subotu, 5. studenog u 18 sati.

Istraživanje se oslanja na tezu o postojanju kontinuiteta samoupravljačkih i samoorganizacijskih praksi u jugoslavenskom kulturnom prostoru proizašlih iz činjenice nesvrstanosti, a koje danas funkcioniraju kao opipljiva alternativa neoliberalnoj logici sve prisutnijoj u upravljanju kulturom. Ideja nesvrstanosti proširuje se na razvijanje diskursa o još neoformljenim kolektivima, o nedovršenim ili nezapočetim procesima koji, na razini kulturne proizvodnje, postaju potencijalni temelj za zamišljanje novih zajednica. Rad se sastoji od dva jednokratna događanja i zvučne mape koju je autorica izradila razgovarajući s dosadašnjim suradnicima. Polazeći od spekulacije o ideji zadruge u kulturi, rad ujedno problematizira kolaborativne modele i dijeljenje resursa na kulturnoj sceni. 

Ova izložba se održava u sklopu projekta Janje moje malo (Sve što vidimo moglo bi biti i drugačije) koji predstavlja radove iz bečke zbirke Kontakt zajedno s drugim povijesnim, suvremenim i novim radovima koji je interpretiraju i kritički preispituju. Zbirka utemeljena 2004. godine danas uključuje kapitalne radove mnogih najprominentnijih umjetnika Srednje, Istočne i Jugoistočne Evrope od 1960-ih godina do danas. Projekt je posvećen Mladenu Stilinoviću (1947. – 2016.), i naslovljen je prema njegovom radu iz 1993. godine. Janje moje malo (Sve što vidimo moglo bi biti i drugačije) odvijat će se tijekom nekoliko mjeseci (studeni 2016. – svibanj 2017.) u šest epizoda u raznim galerijskim prostorima, ateljeima umjetnika i privatnim stanovima. Kustos projekta je WHW u suradnji s Kathrin Rhomberg.

Zvučnu instalaciju Mnogolog za poslije moguće je pogledati do 26. studenog

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 04.11.2016