Potencijali rubnih područja | kulturpunkt

Najave Događanje

<

Potencijali rubnih područja

Skup povodom 40 godina rada Galerije Prozori otvara pitanja potencijala heterogenih javnih prostora kao prostora umjetničke i kulturne proizvodnje.

09.10.2018 - 11.10.2018 , Zagreb - Galerija Prozori (Knjižnica S.S. Kranjčevića)

FOTO: umjetnički kolektiv KUNCI

  • A
  • +
  • -

Od 9. do 11. listopada u Knjižnici S. S. Kranjčevića, koja je dom Galerije Prozori, održava se skup 40 godina Galerije Prozori: Društveni potencijali hibridnih javnih kulturnih prostora i rubnih umjetničkih praksi.

Skup otvara pitanja i promišljanja potencijala heterogenih javnih prostora, kao prostora umjetničke i kulturne proizvodnje, alternativne edukacije i stvaranja znanja te kao prostora otpora hegemonijskim mehanizmima društvene kontrole. Namijenjen je knjižničarima, onima koji rade u kulturnim i obrazovnim ustanovama te svima zainteresiranima. Predavanjima i radionicama propitat će se transformativni potencijali rubnih područja različitih praksi, odnosno mjesta preklapanja kulturnih ustanova i društvenih praksi na sjecištima umjetničkog, edukativnog i aktivističkog djelovanja.

Program polazi od pozicije Galerije Prozori koja kroz četrdeset godina supostojanja s knjižnicom propituje moguće relacije dvaju prostora, njihovih namjena, metoda, strategija i djelovanja u smjeru uspostavljanja aktivnog i semantički heterogenog javnog prostora koji može potaknuti promjenu perspektive u odnosu na zadani poredak i otvoriti dijalog u smjeru društvenih pomaka. U okvirima knjižničarstva navedeno uključuje reaktualizaciju kritičkih teorija, uvođenje kritičkog bibliotekarstva u knjižničarsku praksu te koncepta knjižnice kao agonističkog prostora, što sve zajedno može doprinijeti stvaranju drukčijih prostornih i semantičkih konfiguracija na mjestima preklapanja knjižničarstva, umjetnosti i aktivističkog djelovanja. U okviru suvremene umjetnosti uključuje interdisciplinarni pristup, participativnost, širenje područja djelovanja te otvaranje umjetnosti prema novoj publici.

Seminar obuhvaća rubne umjetničke/edukativne/kritičke/knjižničarske prakse predstavljene kroz predavanja i radionice s ciljem propitivanja moguće metodologije, kao i potencijala interdisciplinarnosti, u stvaranju novih paradigmi. Drugim riječima, istražuje vrijednost koja nastaje na presjeku različitih disciplina, a koju tematiziramo kao nešto novo.

Sudionici skupa su zagrebački kustoski kolektiv [BLOK], slobodna kustosica Irena Borić, prof. Mario Hibert s Odsjeka za komparativnu književnost i bibliotekarstvo Filozofskog fakulteta u Sarajevu, vizualna umjetnica Maja Hodošček (Celje, Slovenija), profesor bioetike i anarhist Hrvoje Jurić (Zagreb), umjetnički kolektiv ŠKART (Beograd, Srbija), Teuku Ferdiansyah Thajib iz umjetničkog kolektiva KUNCI (Indonezija) i bečki umjetnički kolektiv WochenKlausur.

Ulaz je slobodan, a raspored i sažeci dostupni su na linku

Objavio/la martina.kontosic [at] kulturpunkt.hr 09.10.2018