Kriza kao umjetnički poticaj | kulturpunkt

Kriza kao umjetnički poticaj

Što nam je sve donijela ova godina i kako je okrenuti u svoju korist?

Pripremio: Kulturpunkt.hr

Erste Fragmenti 15, MSU 2019. (Foto: Karla Jurić)

  • A
  • +
  • -

Neobična 2020. već u prvim mjesecima izbila nas je iz čvrste ljuske poznatog. Poslužila je kao wake up call, podsjetnik da imamo neistražene kapacitete za neizvjesnost i strah, ali i nadu, bliskost, suosjećanje i kreativnost. Uvjerene da ova kriza nije kriza stvaralaštva, Erste banka i urbanokulturna platforma Urbanka posvetile su joj ovogodišnje Erste fragmente.

Erste fragmenti projekt je koji već dugi niz godina pruža potporu mladim i neafirmiranim likovnim umjetnicima i umjetnicama u dobi do 30 godina otkupom njihovih umjetničkih djela, kao što su skulpture, slike, grafike, instalacije te druge hibridne forme, ali i dodjeljivanjem stipendija studentima i studenticama akademija likovnih umjetnosti. Ove godine, iznimno, natječaj je tematski vezan uz aktualnu društvenu situaciju i njen širi kontekst pa će svi prijavljeni radovi na sebi svojstven način davati komentar na nju.

Erste Fragmenti 15, foto: Karla Jurić

Nova dimenzija natječaja

Šesnaesto izdanje Erste fragmenata drugačije je po tome što se, uz Grand Prix za najbolji rad, nagradu Facebook publike i jednu godišnju stipendiju, od ove godine dodjeljuje i dodatna novčana nagrada za skulpturu. Otkupljeni i nagrađeni radovi u ovoj kategoriji, zajedno s ostalim radovima fragmentaša, bit će prikazani na izložbi u Laubi u Zagrebu u rujnu 2020. 

Sve mlade umjetnice i umjetnici koji su u ovim neočekivanim i nepredvidivim okolnostima prepoznali priliku mogu se prijaviti na natječaj i sudjelovati svojim radom na temu 2020 – kriza kao umjetnički poticaj i prilika za stvaranje boljeg društva.

Propozicije i detalje o natječaju potražite na web stranici Fragmenata

Erste Fragmenti 15, MSU 2019, foto: Karla Jurić

Objavio/la martina.kontosic [at] kulturpunkt.hr 09.07.2020